Amikor Szájer még úgy vélte, minden eszközt meg kellene ragadni a drogfogyasztás korlátozására

POLITIKA
2020 december 01., 17:55

Az MTI 1996. március 27-i híre:

„A Fidesz frakciója kezdeményezi a Btk. módosítását annak érdekében, hogy a jelenleginél keményebben legyen büntethető a kábítószer-kereskedelem – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Szájer József, a képviselőcsoport vezetője. Hangsúlyozta, hogy a ma alkalmazott szabályok szerint gyakran előfordul, hogy egyszerűen szabadon engedik azokat a kábítószer-kereskedőket, akik kis mennyiségben drogot árulnak az iskolák előtt.

A Fidesz módosító indítványának lényege az, hogy a csekély mennyiségű kábítószerrel való kereskedelem is büntethető legyen. Szájer József megfogalmazása szerint a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi állásfoglalása alapján enyhébben büntethetők bizonyos elkövetési magatartások, és megnehezülnek a kábítószerrel való visszaélés elleni hatékony büntetőjogi fellépés esélyei.

A Fidesz értékelése alapján jelenleg hazánkban olyan súlyossá kezd válni a droghelyzet, hogy ennek megfékezésére szigorúbb szabályokat kell alkotni. Ezért készítette el a frakció módosító javaslatát.”

Részlet az MTI 1996. május 25-i híréből:

„Végül a Fidesz - Magyar Polgári Párt sajtótájékoztatóján Szájer József frakcióvezető igen sajnálatosnak nevezte, hogy az alkotmányügyi bizottság nem támogatta a párt Btk.-módosító indítványát, amely a kábítószer-kereskedelem büntetési tételeinek szigorítását célozta. Hangsúlyozta, hogy hazánkban minden eszközt meg kellene ragadni a drogfogyasztás korlátozására, de a kabinet semmit sem tesz.”

A 444 két mai híre:

1. „A Fidesz hétvégén lemondott EP-képviselője, Szájer József megerősítette, hogy ő volt az a magyar politikus, akit pénteken a rendőrök tetten értek egy buliban. A belga lapok kedden arról írtak, hogy az esemény egy 25 fős szexparti volt, ahol főleg férfiak voltak jelen, és a jelenlévők között volt egy magyar EP-képviselő is, aki az ereszcsatornán próbált menekülni. A lapok ugyan Szájer nevének említése nélkül, de elég egyértelműen meg is írták, hogy a Fidesz befolyásos politikusa lehetett az a képviselő.”

2. „A rendőrség a helyszínen nagyjából 20 embert talált, közülük ketten igazolni tudták diplomáciai mentességüket. Közben azonban egy járókelő jelezte a rendőröknek, hogy látott valakit az ereszcsatornán leereszkedni. A járókelő azonosította a férfit, akinek véres volt a keze, feltehetőleg megsérült. A férfi hátizsákjából kábítószer került elő, és nem volt nála semmiféle személyazonosító irat.

A rendőrség elkísérte a lakhelyére, ahol a férfi egy diplomataútlevél segítségével azonosította magát. A közlemény az 1961-es születésű, S. J. monogramú személyként azonosítja a férfit, ami minden bizonnyal a szintén 1961-es születésű Szájer Józsefet takarja, ahogy erre utal az is, hogy közleményében Szájer is írt arról, hogy a rendőrség hazakísérte.”

Szájer erről azt közölte: „Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el, nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem.”