Ausztriában ingyen adnák az FFP2-es maszkokat a 65 éven felülieknek

külföld
2020 december 01., 10:20

Az osztrák kormánypártok előterjesztettek egy javaslatot, ami alapján FFP2-es védőmaszkokkal látnák el a 65 éven felülieket, hogy védekezni tudjanak a koronavírus ellen, amíg nem érkezik meg a védőoltás. Minden érintettnek 10 darab maszkot küldenének a postán keresztül, hogy ezzel is csökkentsék az érintkezések számát. Az akció 24 millió euórba kerülne.

FFP2-es maszk
photo_camera FFP2-es maszk Fotó: Christin Klose/dpa Picture-Alliance via AFP

Az FF2-es maszkoknál a 0,3 mikrométeres és nagyobb, légi úton terjedő részecskék kiszűrésének hatékonysága 92 százalék. Ezeknél a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával, szűrésével a levegőből eltávolítja vagy megköti a részecskét, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket. Ezért a fertőzöttek ellátásánál is legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédőket alkalmaznak.

Az NNK tájékoztatója ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy ezek az eszközök egyszer használatosak, védelmi idejük előre nem határozható meg, több tényező mellett leginkább a munkatér levegőjében lévő légszennyezők koncetrációjának a függvénye. A használat során a levegőből kiszűrt szennyeződés felhalmozódik a szűrőn, az eltömődés következtében megnövekszik annak légzési ellenállása, ilyenkor cserélni kell. (ORF)