Kis spéttel, de reagált a CEU is Demeter Szilárd sorosozására

politika
2020 december 01., 15:55

„A leghatározottabban elítéljük Demeter Szilárd múzeumigazgató és a magyar kormány által kinevezett miniszteri biztos a kormányközeli Origo híroldalon szombaton megjelent véleménycikkében foglalt gondolatokat. Meggyőződésünk, hogy a történelemből tanulni kell, nem pedig a politikai propaganda szolgálatába állítani. Elítéljük Demeter antiszemita és a Holokauszt relativizálására kísérletet tévő mondatait, amelyekben Európát „gázkamrához”, Soros Györgyöt pedig, akinek a valóságban zsidó gyerekként Magyarországon a nácik elől kellett bujdosnia, Hitlerhez hasonlította” - olvasható a CEU szenátusának kedd délután kiadott közleményében.

Demeter Szilárd miniszteri biztos és a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója az Origón jelentetett meg véleménycikket, amiben azt írta, hogy „Európa Soros György gázkamrája” és hogy a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat. A cikke hatalmas felháborodást váltott ki, magyar és nemzetközi zsidó szervezetek és több nagykövetség is tiltakozott miatta. Demeter egy ideig próbálta védeni Facebookon az álláspontját, de aztán vasárnap a cikk visszavonásáról döntött és törölte az oldalát is.

„A CEU szenátusa korábban nem szólalt fel nyilvánosan az alapítónk személyét érő sértegetések és támadások kampánya ellen, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, kormányának tisztviselői és szövetségesei folytatnak. Ezek a támadások egy a racionális párbeszéd kereteit már rég elhagyó, minden valóságalapot nélkülöző, megdöbbentő retorika részei. A jelenlegi magyar kormány és szövetségesei nem csupán szavakban, de tettekben is kimutatták a nyílt párbeszéd elleni mély ellenérzésüket a média függetlenségének, és a Magyar Tudományos Akadémia, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a CEU akadémiai szabadságának aláásásával. Nem mi, és nem Soros György, hanem a magyar kormány döntött úgy, hogy a média, a tudomány és a civil szféra szabadságát, a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat politikai vita tárgyává tette Európában. A CEU bátran áll ki alapítója, Soros György, és a nyílt társadalom értékei, a nyitottságra épülő demokrácia, a gondolatok szabad áramlása, a kritikus gondolkodás, a politikai egyenlőség és az igazság és a jogállamiság tisztelete mellett” - írják.