Trump hűséges igazságügyi minisztere se látja nyomát tömeges csalásnak a választáson

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Nem mintha sok kétségünk lehetett volna az eddigi nyilatkozatok és jelentések alapján, de most már Donald Trump elnök közeli szövetségesének számító igazságügyi miniszter, William Barr is megerősítette, hogy a minisztériuma nem akadt olyan nagy léptékű csalás nyomára, ami miatt megváltozhatna az idei elnökválasztás végkimenetele, írja az Axios

Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Barr erről az AP hírügynökségnek beszélt kedden, és eddig a legmagasabb szintről jövő cáfolata annak az állításnak, amit Trump hangoztat rendszeresen, azaz hogy komoly csalások miatt nyert volna Joe Biden. 

A miniszter elmondta azt is, hogy volt valóban egy feltételezés rendszerszintű csalásról, mely szerint a szavazatszámláló gépeket úgy programozták volna be, hogy el lehessen csalni a választást, de ezt kivizsgálták, és egyelőre nem találtak semmit, ami alátámasztaná ezt. 

Trump ugyan már utalt arra, hogy hajlandó lesz az új elnök érkezésekor otthagyni a Fehér Házat, de közben a központi üzenete még mindig az, hogy ő nyert, és bíróságokon ezt be is fogja bizonyítani. Trump stábjából azonban eddig senki nem tudott előállni olyan bizonyítékkal, ami választási csalásra utalt volna. 

Barr beszélt arról is a hírügynökségnek, hogy az FBI és az ügyészségek továbbra is vizsgálnak egyes bejelentéseket, de egyelőre nem találtak semmiféle bizonyítékot.