25 év fegyházat kapott Jan Kuciak gyilkosa

bűnügy
2020 december 02., 15:57

A pozsonyi legfelsőbb bíróság 25 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre súlyosbította Miroslav Marček büntetését, akit Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője 2018-es meggyilkolása és egy további gyilkosság miatt áprilisban 23 évre ítéltek.

Marček ügye azután került a legfelsőbb bírósághoz, hogy az ügyész megfellebbezte az ellene hozott ítéletet, amit a bazini székhelyű különleges bíróság hozott, mondván, nem teljesültek a büntetés csökkentéséhez szükséges feltételek. A fellebbezést benyújtó különleges ügyész eredetileg is 25 éves szabadságvesztés kiszabását kérte.

Miroslav Marček, a gyilkosságok végrehajtója. (A kép még a 2019. december 19-i bírósági meghallgatáson készült.)
photo_camera Miroslav Marček, a gyilkosságok végrehajtója. (A kép még a 2019. december 19-i bírósági meghallgatáson készült.) Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A nagy botrányt és belpolitikai viharokat is kiváltó, két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság bűnvádi perének főtárgyalása januárban kezdődött. Az ügy öt vádlottja közül elsőként a vád koronatanújával, Andruskó Zoltánnal szemben született ítélet, őt – különálló perben, már egy hónappal korábban – vádalku keretében 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amiért kifizette a gyilkosságért járó összeget a gyilkosságot végrehajtónak. A gyilkosságok elkövetőjének, Miroslav Marceknek az ügyét (miután januárban bevallotta a gyilkosságok elkövetését) külön perben tárgyalták tovább, és első fokon áprilisban ítélték el.

Az ügy fennmaradó három szereplőjével szemben szeptemberben született ítélet. Tomás Szabót – aki a vádirat szerint segédkezett Marčeknek az újságíró és barátnője meggyilkolásánál – 25 év börtönbüntetésre ítélték. De az újságíró meggyilkolásának megrendelésével vádolt Marián Kocner nagyvállalkozót és a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát – elégséges bizonyíték hiánya miatt – felmentette a bazini székhelyű különleges bíróság.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018. február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság az országban közfelháborodást keltett, és sohasem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is. (MTI)