Az 50 napos éhségsztrájk és a Covid-19 miatt megromlott egészsége ellenére vissza kell mennie a börtönbe Naszrin Szotudehnek

Vissza kell térnie a női börtönbe az orvosi kezelése miatt feltételesen szabadlábra helyezett, Szaharov-díjas iráni emberi jogi aktivistának, Naszrin Szotudehnek – közölte a férje, Reza Handan.

Handan azt írta, az ügyészség semmibe vette az orvosok utasítását, ami szerint két héttel meghosszabbították volna felesége eltávozását a Garcsak női börtönből. Az iráni ügyészség egyelőre nem reagált az ügyben.

Naszrin Szotudeh (Nasrin Sotoudeh) iráni jogvédő ügyvéd 2013-ban, miután szabadult hároméves börtönbüntetéséből. Azóta már kétszer ítélték el, összesen 38 évet kéne börtönben töltenie jogvédő munkája miatt.Fotó: BEHROUZ MEHRI/AFP

Szotudehet novemberben helyezték szabadlábra feltételesen a férje szerint erősen megromlott egészsége miatt. Az emberi jogi aktivista október végén vetett véget az 50 napja tartó éhségsztrájkjának, amit azért indított, hogy felhívja a figyelmet az iráni politikai rabok fogva tartásának körülményeire, miközben az országban tombol a koronavírus-járvány. Az 57 éves Szotudeh maga is megfertőződött koronavírussal a női börtönben. Szívelégtelenség miatt korábban öt napig egy teheráni kórházban kezelésre szorult.

Az emberi jogi aktivistát felforgató propaganda terjesztésével vádolják. Szotudeh tagadja az ellene felhozott vádakat, mondván, csak békés eszközökkel kampányol a nők jogaiért és a halálbüntetés ellen. Egy forradalmi bíróság 2018-ban 33 és fél évre, illetve 148 vesszőcsapás testi fenyítésre ítélte. A börtönbüntetésből legalább 12 évet kell letöltenie.

Szotudeh és férje a legismertebb emberi jogi aktivisták közé tartozik Iránban. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.