Beengedik a kormányerők az ENSZ segélyszállítmányait a polgárháborús Tigré tartományba

Megállapodásra jutott az ENSZ és Etiópia arról, hogy beengedik a humanitárius segélyszállítmányokat a kormányerők által ellenőrzött területekre, ahol már véget értek a harcok a helyi lázadók ellen - jelentette be szerdán a világszervezet.

A megegyezés értelmében a felek logisztikai csapatot hoztak létre a segélyek célba juttatására, a munka már szerdán megkezdődik.

A harcok kirobbanása óta ez az első alkalom, hogy élelmiszer és gyógyszer juthat be a 6 milliós lakosságú Tigré tartományba, ahol a jelentések szerint a csaknem egy hónapja tartó konfliktusban több ezren vesztették életüket, és százezrek váltak földönfutóvá.

Lakosok tízezrei menekültek Szudánba. Tigrében legalább 600 ezer alultáplált ember szorul segítségre, ők a térség lezárását követően eddig elérhetetlenek voltak a segélyszervezetek számára, hiába várakoztak hetek óta a segélyszállítmánnyal megpakolt teherautók a tartomány határán.

Abij Ahmed etióp kormányfő hétfőn azt bizonygatta, hogy a hadsereg legyőzte az északi Tigré tartományban a lázadókat, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) parancsnoka viszont azt jelezte, folytatják a harcot minden fronton. Független forrásból lehetetlen megerősíteni bármelyik fél állítását. A Tigré tartományt a külvilággal összekötő kommunikációs és közlekedési csatornák ugyanis továbbra is csaknem teljesen zárva vannak.

A harcok november elején robbantak ki, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és felszerelést zsákmányoltak. A hadsereg offenzívát indított a lázadók ellen. (via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.