Nyugodtan utazhat Izlandra, aki már átesett a covidon

December 10-től Izlandon nem kell karanténba vonulnia vagy tesztet csináltatnia annak az utazónak, aki egyszer már elkapta a koronavírust - írja a CNN.  Viszont azt, hogy átesett és a fertőzésen és meggyógyult, igazolnia kell. 

A jelenlegi szabályok szerint azok, akik a covid szempontjából kockázatosnak tartott országból érkeznek - jelenleg az összes ország ilyen-, 14 napra karanténba kell vonulniuk vagy két negatív tesztet kell produkálniuk. Keddtől január végéig ingyen szűrik az érkezőket a határon. Azt, hogy valaki átesett a covidon, hivatalos dokumentumokkal kell bizonyítania.

Az ország elég jól kezelte a járványt, novemberben már el is kezdtek kicsit lazítani a korlátozásokon. 

Izland fővárosa, ReykjavíkFotó: Laurent Lhote/Biosphoto via AFP

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.