A napi új esetek és a kórházban fekvők száma alapján fognak enyhíteni a korlátozásokon Szlovéniában

külföld
2020 december 03., 15:00

Meghosszabbította a szlovén kormány az új koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú intézkedéseket az országban, így marad a több mint egy hónapja tartó teljes zárlat, de elfogadtak egy ütemtervet is a korlátozások feloldására, közölte Janez Jansa szlovén kormányfő csütörtökön, a kabinet ülését követően.

Az ütemterv szerint mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.

Amennyiben heti bontásban 1350 fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek száma, részben újraindulhat a tömegközlekedés, kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, a fodrász- és szépségszalonok.Abban az esetben, ha mindkét fenti adat ezer alá esik, újranyithatnak a szolgáltatások, az üzletek és az óvodák. Az általános iskolák első három osztályában megkezdődhet a tantermi oktatás. Továbbá engedélyezik a nyílt téri sportolást, beleértve a síelést is, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig lesz megengedett.

Hogyha ez a szám a napi új fertőzöttek esetében 600, a kórházban kezelt betegek esetében 500 alá mérséklődik, az általános iskolák és a középiskolák is tantermi oktatásra állnak át. Emellett feloldják a lakhelyelhagyási és éjszakai kijárási tilalmat.

Háromszáz-háromszáz fő alatt megszűnik az összes korlátozás, a higiéniai előírások betartása mellett pedig újranyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szerdán 1772-vel 81 338-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 45 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1592-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1289-en vannak kórházban, közülük 198-at ápolnak intenzív osztályon. (MTI)