Koronavírus-számok Magyarországon 01.16.
Elhunytak + 87 Σ 11 264
Kórházban - 192 Σ 4 408
Fertőzöttek + 1 438 Σ 350 587
Tesztek + 18 339 Σ 2 936 435

Koronavírus-diagnózisa után elhunyt Valéry Giscard d'Estaing

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

94 éves korában elhunyt Valéry Giscard d'Estaing, Franciaország egykori elnöke, az európai integráció egyik kulcsfigurája a korai 70-es években. A Franciaországot 1974-81 között irányító Giscard-t halála előtt légzési nehézségekkel kezelték Tours-ban. Akkor még hazaengedték a kórházból, ám november közepén újra kórházba került. Családja tájékoztatása szerint covid-fertőzés szövődményeitől szenvedett.

Valéry Giscard d'Estaing 2019. június 20-án, Georges Pompidou elnökké választásának ötvenedik évfordulóján.Fotó: JACQUES DEMARTHON/AFP

"Az egészségi állapota romlott, a covid-19 következtében hunyt el" - közölte családja közleményben az AFP francia hírügynökséggel.

A Valéry Giscard d'Estaing Alapítvány tájékoztatása szerint a halottat végső akaratának megfelelően a legszűkebb családi körben temetik el.

A veterán politikus utolsó nyilvános szereplése tavaly, egykori miniszterelnöke, Jacques Chirac temetésén volt.

A gaullista évtizedek után 48 évesen hatalomra került liberális politikus elnöksége alatt komoly lépéseket tett a francia társadalom liberalizációjáért, az ő irányítása alatt legalizálták az abortuszt és a közös megegyezésen alapuló válás intézményét. A gazdaság liberalizációja is a nevéhez köthető, ahogy a TGV gyorsvasúti hálózat kiépítésének megkezdése is.

Giscard d'Estaing utódjával, François Mitterrand elnökkel 1983-ban,Fotó: PHILIPPE BOUCHON/AFP

Egyetlen ciklusban volt elnök, 1981-ben az elnökválasztáson vereséget szenvedett a szocialista François Mitterand-tól.

A liberális politikust politikai előképének tartó Emmanuel Macron kormánypártjának parlamenti frakcióvezetője, Christophe Castaner ennek megfelelően "modern és határozottan haladó politikáját" dicsérte, mely szerinte "hosszú időn át meghatározza majd megítélését".

Giscard Helmut Schmidt német kancellárral közösen alapította meg az európai monetáris rendszert, a valutauniót, aminek a végeredménye a közös európai pénz, az euró bevezetése volt. Valamint ő volt az első, aki összehívta a világ vezető gazdasági hatalmait, a későbbi G7-et. (Via The Guardian)