Somogyi Hajnalkát a globális képzőművészeti színtér száz legfontosabb alakítója közé választották

KULTÚRA
2020 december 03., 13:28

Az Artportal írta meg, hogy idén először tűnt fel magyar szereplő a világ száz legbefolyásosabb képzőművészeti szereplőjét összegyűjtő Power 100-listán: Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennále alapítója és társkurátora a 96. helyre került fel.

Mint a lap írja, a londoni székhelyű ArtReview már 19 éve állítja összes a Power 100-as névre keresztelt listát, melyen a globális képzőművészeti színtér aktuálisan legbefolyásosabb, legizgalmasabb szereplőit gyűjtik össze. Az Artportal részletesen is ír arról, hogy hogyan áll össze ez a lista. Röviden a lényeg, hogy minden évben az ArtReview szerkesztősége által felkért nemzetközi zsűri válogatja össze, hogy kikre érdemes most figyelni a képzőművészetben.

Somogyi Hajnalka 2015-ben
photo_camera Somogyi Hajnalka 2015-ben Fotó: Botos Tamás/444

Idén a Black Lives Matter mozgalom végzett az első helyen, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy az előbb az Egyesült Államokban, majd több nyugat-európai országban az intézményesült rasszizmus ellen kitört tüntetések alapvető változásokat indítottak el a művészeti világban is, sokkal hangsúlyosabban merültek fel olyan kérdések, minthogy milyen szerepe volt a gyarmatosítás időszakának a nyugati művészeti kánon alakulásában, vagy hogy mennyi joga van a nyugati országok múzeumainak azokhoz a műalkotásokhoz, melyeket a fejlődő országokból raboltak össze a megelőző évszázadokban.

Ehhez a témához szorosan kapcsolódik a harmadik helyre sorolt Felwine Sarr és Bénédicte Savoy munkássága, akik szintén a nyugati múzeumok dekolonizációjának szükségességével foglalkoznak.

A listán a második helyen az indonéz művészkollektíva, a ruangrupa végzett, akik az egyik legjelentősebb európai képzőművészeti esemény, a kasseli documenta következő alkalmának összeállításáért felelnek, és ez már szorosan köthető az OFF-Biennáléhoz is, a ruangrupa ugyanis több nemzetközi szereplő bevonásával látott neki a munkának, és az egyik meghívott társulat épp az OFF lett.

Erről a meghívásról és a documentáról idén nyáron hosszabban is beszéltünk Somogyi Hajnalkával. Somogyi és az OFF szereplése azért is nagy dolog az ArtReview listáján, mert a lista eddigi története során viszonylag kevés figyelem jutott erre a régióra. Az OFF öt évvel ezelőtt indult el Magyarországon, azzal a céllal, hogy az állami forrásoktól és intézményektől teljesen függetlenül adjanak teret a hazai kortárs művészeti színtér legizgalmasabb alkotóinak.