Közel 100 ezer etiópiai menekülthöz nem érnek el a ENSZ segélyszállítmányai

külföld
2020 december 04., 17:48

Hiába írt alá az ENSZ megállapodást az etióp kormánnyal, hogy beengedik a humanitárius segélyszállítmányokat az észak-etiópiai Tigré tartományba, a térségben továbbra is elérhetetlen mintegy 96 ezer menekült - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az ENSZ és nemzetközi szervezetek csapatai képtelenek bejutni a térségbe azóta, hogy november elején fegyveres konfliktus robbant ki Tigré függetlenségéért. Az UNHCR közölte: mintegy ötezer menekültet tudott ellátni élelmiszerrel és meleg ruházattal a Tigré tartományban találgható Sirében azóta, hogy szerdán megállapodást írt alá az etióp kormánnyal, de nagyon sok menekülthöz továbbra sem jut el. Az UNHCR szerint ezenkívül aggasztóak a körülmények a menekülttáborokban.

Az UNHCR pénteken megerősítette, hogy közel 47 ezer etióp menekült érkezett a szomszédos Szudánba a konfliktus kezdete óta, csak csütörtökön több mint ezren érkeztek a Szudánnal közös határhoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tigréi konfliktus miatt súlyosbodik a koronavírus-járvány a térségben, és hogy növekszik az alultápláltak és az olyan betegségekben szenvedők száma mint a malária vagy a kolera.

A térségben azután robbantak ki harcok november elején, hogy a kormány szerint - a Tigré tartományt részben uraló - Tigréi Népi Felszabadítási Front fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban már százak - akár ezrek - veszthették életüket.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben nagyon népszerű TPLF-t, amely még szeptemberben választásokat is tartott, hogy legitimálja hatalmát. Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a hadseregnek sikerült teljes mértékben ellenőrzése alá vonnia Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, amivel véget ért az offenzíva utolsó fázisa is. Bejelentését követően azonban a helyi sajtó további ellenségeskedésekről adott hírt. (MTI)