Először lehet vízhiányra spekulálni az amerikai tőzsdén

külföld
2020 december 07., 17:25

Az aranyhoz vagy az olajhoz hasonlóan a víz is egyre inkább árucikké válik a Wall Streeten, írja a Bloomberg, és a gazdasági lap szerint ez is aláhúzza aggodalmát, hogy az élethez elengedhetetlen természeti kincs az előrejelzések szerint a világ egyre több részén válhat majd még szűkösebb erőforrássá.

Mint a Bloomberg írja, ettől a héttől kezdve mezőgazdasági szereplők, hedge fundok és önkormányzatok is képesek lesznek majd leendő vízhiányra (vagy éppen az ellen) spekulálni a kaliforniai vízpiacon. A chicagói székhelyű CME Group ugyanis összesen 1,1 milliárd dollár értékű opciós szerződést bocsát ki erre a piacra. A CME szerint ezek a határidős ügyletek segítenek majd a kockázatelemzésben és jobban összehangolhatják a keresletet a kínálattal.

photo_camera Fotó: Alan Kearney/Image Source via AFP

Az Egyesült Államokban először bocsátanak ki ilyen típusú szerződéseket a vízpiacra. Az új terméket még szeptemberben jelentették be, amikor nagyon súlyos erdőtüzek pusztítottak az ország nyugati partján. A lapnak nyilatkozott az RBC Capital Markets elemzője, Deane Dray, aki szerint a klímaváltozás, a szárazság, a népességnövekedés és a szennyezések következtében a vízhiány és a víz árazása egyre forróbb téma lesz a következő években. Épp ezért ők is figyelni fogják, hogy mi lesz a sorsa ezeknek a futures szerződéseknek.

Tim McCourt, a CME alternatív befektetési termékeiért felelős részleg vezetője arról beszélt, hogy kétmilliárd ember él jelenleg olyan országban, melyben gondot okoz a vízhiány, és a világ közel kétharmada nézhet szembe majd vízhiánnyal csak a következő négy év során, épp ezért az elképzelés, hogy a vízzel kapcsolatos kockázatokat menedzselni kell, egyre jelentősebbé vált.

A szerződések a két évvel ezelőtt elindított Nasdaq Veles California vízindexén alapulnak majd, ami hetente állapítja meg a víz árát az államban, Kalifornia öt legnagyobb vízpiacának térfogatalapú, súlyozott átlagára alapján. A szerződések 2022-ig, negyedéves bontásban spekulálnak majd a víz árára.

A Nasdaq termékfejlesztésért felelős vezetője, Patrick Wolf szerint ha egy gazdálkodó tudni szerné, fél év múlva mennyibe kerül majd a víz Kaliforniába, jelenleg maximum találgathat. A határidős szerződések révén viszont a résztvevők láthatják majd, hogy mire tippel mindenki más is.

A CME nem kívánta elárulni a Bloombergnek, hogy kit lehetnek potenciális résztvevői ennek a piacnak, csak annyit mondtak el, hogy hallották már kaliforniai mezőgazdasági szereplők, vízközművek és pénzügyi befektetők érdeklődéséről is.

A kaliforniai vízindexet a WestWater Research nevű tanácsadócég által összegyűjtött adatok alapján határozzák meg. Ennek ügyvezető igazgatója, Clay Landry arról beszélt a gazdasági lapnak, hogy szerinte nagy érdeklődés lesz majd a Wall Street irányából is, de az első megjelenők a piacon a nagyobb és a kicsi mezőgazdasági vállalkozások lehetnek.

Landry szerint ez az eszköz ugyan nem fogja teljesen megszüntetni a vízellátással kapcsolatos kockázatokat, de csökkentheti azt a pénzügyi csapást, amit a vízforrások hirtelen elapadása jelentene.