Feljelentettek egy orvos végzettségű üzletembert, mert vírustagadó nézeteket terjeszt

bűnügy
2020 december 07., 09:29

Ketten is bejelentést tettek a Magyar Orvosi Kamaránál, mert egy orvos végzettségű üzletember a közösségi médiában és honlapján az egyik feljelentő szerint tagadja a koronavírus létét, a másik feljelentő szerint pedig ál-ismeretterjesztést folytat a járvánnyal kapcsolatban.

Az ügy a Budapesti Rendőr-főkapitányságra került, ahogy úgy látták, mindez nem minősül rémhírtjesztésnek, hiszen nem közveszély helyszínén valósult meg.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség azonban hatályon kívül helyezte a döntést, mert bár „a rémhírterjesztés korábbi esete valóban nem valósult meg”, vizsgálni kell azt is, hogy a március 31-e óta hatályos szabályozás szerint indítható-e büntetőeljárás.

A módosított büntető-törvénykönyv alapján aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.