Aki regisztrál oltásra az új kormányzati vakcinaoldalon, az Rogán Antaléknak adja meg az adatait

politika
2020 december 08., 14:33
  • Aki bejelentkezik az ingyenes oltásra, az egyúttal automatikusan átadja az adatait a Rogán Antal vezette Miniszterenöki Kabinetirodának.
  • Aki pedig bekattintja, hogy későbbi kapcsolattartásra is vágyik, annak az adatkezelője az az Idomsoft nevű cég lesz, ami a választási rendszer szoftverét is üzemelteti.
  • És aminek egyes vezetői annyira közel állnak a Fideszhez, hogy 2010-ben a választások éjszakáján ott izgultak a párt legfelső vezetésének eredményváróján, Orbán Viktor Fidesz-elnök, Semjén Zsolt KDNP-elnök és Habony Árpád, Orbán nem hivatalos tanácsadója oldalán.

A frissen élesített kormányzati koronavírusvakcina-oldalon lehet regisztrálni a majdani ingyenes Covid-oltásra. Bár az oltásokat nem a regisztráció, hanem a rászorultság sorrendjében fogják majd beadni, a feliratkozás alapjában minden érdeklődőnek elemi érdeke, mert a kormányzat elvileg ezen keresztül (is) méri fel, hogy mekkora lesz az igény a nem kötelező oltóanyagra, vagyis hogy mennyit érdemes rendelniük.

A rubrikák kitöltése után - a nevünket, lakcímünket, mailcímünket, telefonszámunkat, életkorunkat és TAJ-számunkat kell megadnunk - még két kattintható dobozt kell kipipálnunk ahhoz, hogy megnyomhassuk a REGISZTRÁLOK feliratú gombot.

Egészen pontosan az a helyzet, hogy a regisztrációs gomb felélesztéséhez elegendő kipipálni az első dobozt, amivel azt igazoljuk, hogy elolvastuk az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. A második pipával pedig ahhoz járulunk hozzá, hogy ha további kapcsolattartásra vágyunk, tartósan kezeljék az adatainkat.

Életszerű feltételezni, hogy a regisztrálók igen jelentős része mindkét lehetőséget bekattintja. Különös tekintettel arra, hogy az online kérdőív legelején kiemelt szöveg figyelmeztet arra, hogy az ember akkor kap tájékoztatást a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről, ha jóváhagyja a további kapcsolattartást. Márpedig ki ne szeretne ilyen tájékoztatást.

Ha ellenőrizzük az adatkezelési tájékoztatóban, hogy mi történik az adatainkkal, érdekes dolgokat tudunk meg.

Ha megnyomjuk az első gombot, akkor azzal ahhoz járulunk hozzá, hogy az adatainkat a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda gyűjtse össze, majd továbbítsa a a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), hogy aztán ez az állami szerv intézze az oltások előkészítését. A tájékoztató korrektül végigköveti, hogy mire és hogyan használják az adatainkat: a NEAK összeveti ezeket az általa vezetett más nyilvántartásokkal, majd felveszi a kapcsolatot a háziorvosunkkal. A NEAK a személyes adatainkat addig kezeli, amíg az az oltás leszervezéséhez ez szükséges, majd törli azokat.

Mivel erre a kérdőív eleje külön is figyelmeztet, várhatóan igen sok állampolgár fogja bekattintani a második dobozkát is, hiszen azt ígérik, hogy ez kell a tájékoztatáshoz.

Csakhogy ebben az esetben egészen más történik az adatainkkal. A tájékoztató szerint ezeket ilyenkor a Rogán-féle Kabinetiroda kezeli - az előző esetben csak összegyűjti és továbbítja azokat - majd tárolásra átadja az Idomsoft Zrt. nevű cégnek, hogy az adatokat ezt a két szereplő addig kezelhesse és tárolhassa, amíg vissza nem vonjuk a beleegyezésünket.

Ismerős esetleg az Idomsoft neve? Ha rendszeres hírolvasó vagy, ez könnyen lehetséges. A 2012. óta állami tulajdonban lévő cég 2010. óta üzemelteti a Nemzeti Választási Rendszert.

De azt csak 2018. tavaszán, egy Orbán Viktor Facebook-oldalára kiposztolt fotóról tudhatta meg az érdeklődő nagyközönség, hogy a cég állami kézbe vétele után olyan vezetőket neveztek ki az élére, akik korábban személyesen részt vettek a Fidesz kampányában és szorosan kötődnek a párt vezetéséhez. Ráadásul máig nem tudni, miben vettek részt pontosan.

photo_camera Orbán Viktor előtt ül Arató Dávid, jobbra hátul zsebre dugott kézzel áll Karlócai Balázs

A fotó a Fidesz felsővezetésének eredményváró szobájában készült a 2010-es választások éjszakáján. Habony Árpád főtanácsadó, Semjén Zsolt (nagyrészt takarva) és Orbán Viktor társaságában a képen két későbbi Idomsoft-vezető, Arató Dávid és Karlócai Balázs is látható. Arató 2015. és 2018. között volt a cég vezérigazgatója, őt a vezetői székben 2018. őszén a pozíciót ma is betöltő Karlócai váltotta, aki azelőtt, 2015 és 17 közötti a cég szolgáltatási igazgatója volt.

Amikor annak idején az ügyben a 444 kérdéseket tett fel az érintetteknek, sem a cég, sem Orbán sajtófőnöke nem válaszolt érdemben, Karlócai is csak annyit árult el, hogy: „Az említett 2010-es eredményváróban magánszemélyként, önkéntesként vettem részt.”

Vagyis olyan ember vezette cég kezébe kerülhetnek választói adatok milliói, aki máig nem tisztázott minőségben részt vett a Fideszt 2010-ben tartós hatalomra juttató választási kampányban.