KSH: 400 ezer munkanélküli volt az első hullám után

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

December második hetében megjelentek a júniusi részletes munkaerő-piaci adatok: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júniusban 400 ezer magyar vallotta magát munkanélkülinek a koronavírus-járvány első hullámának végén – írja a Portfolio, ami az elmúlt hónapokban többször is kérte a KSH-t, hogy ossza meg a munkanélküliségi adatokat a nyilvánossággal, de eddig elzárkóztak ettől.

Eddig csak azt tudhattuk, hogy a hivatalos adatok szerint júniusban 215 ezer munkanélküli volt. A különbség főleg abból adódott, hogy a járvány időszakában a KSH az állásvesztőket nem a munkanélküliek táborába sorolja, hanem az inaktívak közé, így nem is jelennek meg a munkanélküliek között. Ők a korlátozó intézkedések miatt nehézkesen tudnak állást keresni, és nem biztos, hogy egyből munkába tudnak állni. Tehát a hivatalos munkanélküliségi adatok egyáltalán nem tükrözik a gazdaság és a munkaerőpiac állapotát – írja a Portfolio.

Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében 2011. augusztus 1-én.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A KSH havi gyorstájékoztatója szerint októberben hivatalosan 200 ezer munkanélküli volt, ők azok, akik megfelelnek a „munkanélküliség kritériumainak”. Azt még nem árulták el, hányan vallották magukat munkanélkülinek. (Portfolio)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!