KSH: 400 ezer munkanélküli volt az első hullám után

gazdaság
2020 december 08., 15:16

December második hetében megjelentek a júniusi részletes munkaerő-piaci adatok: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júniusban 400 ezer magyar vallotta magát munkanélkülinek a koronavírus-járvány első hullámának végén – írja a Portfolio, ami az elmúlt hónapokban többször is kérte a KSH-t, hogy ossza meg a munkanélküliségi adatokat a nyilvánossággal, de eddig elzárkóztak ettől.

Eddig csak azt tudhattuk, hogy a hivatalos adatok szerint júniusban 215 ezer munkanélküli volt. A különbség főleg abból adódott, hogy a járvány időszakában a KSH az állásvesztőket nem a munkanélküliek táborába sorolja, hanem az inaktívak közé, így nem is jelennek meg a munkanélküliek között. Ők a korlátozó intézkedések miatt nehézkesen tudnak állást keresni, és nem biztos, hogy egyből munkába tudnak állni. Tehát a hivatalos munkanélküliségi adatok egyáltalán nem tükrözik a gazdaság és a munkaerőpiac állapotát – írja a Portfolio.

Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében 2011. augusztus 1-én.
photo_camera Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében 2011. augusztus 1-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A KSH havi gyorstájékoztatója szerint októberben hivatalosan 200 ezer munkanélküli volt, ők azok, akik megfelelnek a „munkanélküliség kritériumainak”. Azt még nem árulták el, hányan vallották magukat munkanélkülinek. (Portfolio)