Majdnem egy métert nőtt a Csomolungma

Megmérték, majd be is jelentették, hogy a világ legmagasabb hegye, a Mount Everest, vagyis a Csomolungma közel egy méterrel lett magasabb, mint eddig. Pontosabban most közel egy méterrel többet mértek, mint legutóbb. 

A legújabb mérés szerint a hegy 8848,86 méter.Legutóbb 2005-ben, kínai tudósok mérték meg a hegyet, ők arra jutottak, hogy az csak 8844,43 méter, a maradék része pedig jégpáncél, ami nem számít. 1978-ben szintén kínaiak 8848,13 métert mértek. A legmagasabbnak eddig amerikai kutatók mérték a hegyet, ők 1999-ben 8850 métert jegyeztek fel. 

Nepál eddig egy 1954-es, indiai mérést ismert el hivatalosnak, ami szerint a Mount Everest 8848 méter magas. Az új, Kína és Nepál által is bejelentett magasság azonban a 8848,86 méter, úgyhogy ezt próbálja meg mindenki megjegyezni. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó