Mennyire nagy a legnagyobb? Lemérték, és még az idén el is árulják!

Szerdán a nepáli kormány jóváhagyta, hogy még az idén bejelentsék, hogy a legfrissebb mérések szerint mekkora a Csomolungma, azaz a Mount Everest, azaz a világ legmagasabb hegycsúcsa. 

A csúcs magasságát nepáli és kínai kutatók közösen állapították meg, egy tavalyi és egy idei csúcsmászás alkalmával vették fel a méreteket. 

  • Nepál eddig egy 1954-es, indiai mérést ismert el hivatalosnak, aszerint  8848 méter.
  • Kínai tudósok 1978-ban megállapították, hogy egészen pontosan 8848,13 méter.
  • 1999-ben amerikai kutatók viszont  8850 métert mértek. 
  • Szintén kínai tudósok 2005-ben újra mértek, modernebb technológiával, és arra jutottak, hogy csak  8844,43 méter, a többi rajta csak jégpáncél, amit nem kell a szikla tengerszint feletti magasságába beleszámolni.

A legújabb mérésnek azért lehet minden korábbitól eltérő eredménye, mert feltételezések szerint a 2015-ös nepáli földrengés hatására a csúcs valamelyest töpörödött.

Nagy. De mennyire?Fotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

A nepáli és a kínai kormány már ismeri az új számot, de még nem döntöttek el, hogyan és mikor jelentik be. De azt már eldöntötték, hogy még ebben az évben sort kerítenek rá. (straitstimes)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.