Másodfokon felmentették a győri alpolgármestert kommentben lefaszozó felhasználót

Forrai Zsolt rendészeti rendõrfõkapitány-helyettes (j) és Radnóti Ákos alpolgármester a balesetmegelõzés fontosságára figyelmeztetõ táblák elõtt a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Rendõr-fõkapitányság Megyei Közlekedési Balesetmegelõzési Bizottsága által szervezett eseményen, a Biztonság Hete országos program részeként Gyõrben, a városháza téren 2020. szeptember 17-én.Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Az ugytudjuk.hu információja szerint másodfokon felmentette a szombathelyi bíróság azt a B. Zoltán Facebook-felhasználót, akit elsőfokon általános megdöbbenésre három év próbaidőre ítéltek, amiért egy kommentben fasznak nevezte Radnóti Ákos győri alpolgármestert.

Minden azzal kezdődött 2019-ben, hogy B. Zoltán egyik ismerőse közzétett egy blogbejegyzést, amiben a Borkai-botrány után is alpolgármesteri címet megtartó Radnóti Ákost bírálta, amiért az önkormányzati választások előtt ingyenes koncertet szervezett az időseknek. Barátja posztja alá B. Zoltán egy kommentet írt, 

„hagyd, ne foglalkozz vele, ez egy fasz”

ami bepöccentette az alpolgármestert. A sérelmezett kommentet tehát mégcsak nem is az ő oldalára írták, csak valahogy tudomást szerzett róla és utánament a szerzőnek.

A kritikát nem álló politikus fölött a bíró előtt az internetezők már meghozták az ítéletet: minden létező netes felületét teleírták faszozással. 

A másodfokú tárgyalásról író ugytudjuk.hu tudósításában szerepel a magyar sajtótörténet egyik legnagyszerűbb dupla kipontozása: 

“A keddi tárgyaláson Szombathelyen Radnóti Ákos elmondta: a kommentfolyamban B. Zoltán korábban le is sz.rházizta, amit még eltűrt, de a f.aszozást már nem.”

A tárgyalás nemcsak emiatt volt egyedi: az elsőfokkal ellentétben ezen már nem jelent meg Radnóti ügyvédje, a Borkai-ügy pornófotóiról is ismerős Rákosfalvy Zoltán, így a felperes politikus most önmagát képviselte.

A bíróság végül hosszas tanácskozás után úgy döntött, hogy bűncselekmény híján felmenti B. Zoltánt, ami teljes győzelem a kommentelőnek, hiszen a perköltséget így Radnótinak kell fizetnie. A bíróság indoklása szerint a kifejezés valóban trágár volt, de az Radnóti közéleti tevékenységére irányult, így azt el kell viselnie. 

Az alpolgámesternek nem ez volt az első bizarr kommentelőellenes lépése. A fideszes politikus B. Zoltán mellett korábban több más felhasználó ellen is pert indított, illetve volt egy igazán emlékezetes esete. Radnóti megosztotta pártelnöke, Orbán miniszterelnök egyik fb-bejegyzését, amire két felhasználó röhögő szmájlival reagált. Radnóti erre őrjöngő bejegyzésben "szánalmasnak" nevezte őket, kétségbe vonta a magyarságukat, és odamásolta az fb-profiljuk URL-jét. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.