Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

Összecsapások robbantak ki Tiranában a rendőrök és a tüntetők között

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Több sérültje is volt szerdán Tiranában a tüntetők és az albán rendőrség között kirobbant összecsapásoknak. A rendőrség szóvivője szerint kilenc rendőr sérült meg, sajtóhírek szerint tüntetők és újságírók is megsérültek.

A tüntetések tiltakozásul szerveződtek azután, hogy keddre virradó éjszaka a rendőrök agyonlőttek egy 25 éves férfit, Klodian Rashát, akit a kijárási tilalom idején értek az utcán, és aki a felszólításukra nem reagált. A tüntetők egyik jelszava ezért az volt, hogy "én vagyok Klodian".

Rasha nővére, Sibora szerint az öccse cigarettát ment vásárolni éjjeli 1 óra 45 perc körül, és az otthona közelében lőtték agyon rendőrök, akik hazáig követték őt.

Albániában a járvány miatt elvben most nem gyülekezhet egyszerre tíznél több ember. A tüntetők ezt a korlátozást nyilván nem vették figyelembe, ahogy maszkot se nagyon hordtak. Elenben megpróbáltak behatolni a belügyminisztériumba és a kormány épületébe, közben kövekkel dobálták a rendőröket, akik válaszul könnygázt vetettek be.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.