Marokkó elismeri Izraelt, cserébe az USA elismeri, hogy a Nyugat-Szahara Marokkóé

Több 444 videó?
Szeretném

Marokkó és Izrael kölcsönösen elismerik egymást, normalizálják kapcsolatukat. Az amerikai közvetítéssel létrejött megállapodás részeként az Egyesült Államok elismeri Marokkó fennhatóságát a Nyugat-Szahara felett.

A Nyugat-Szahara egykor spanyol gyarmat volt, amiről Spanyolország a Franco-rezsim végnapjaiban mondott le. Az akkori megállapodás szerint a területet Marokkó és Mauritánia között osztották fel, ám a helyi lakosság egy része függetlenségi harcot kezdett. Ennek eredményeként Mauritánia fel is adta a megszállt területeket. Nem úgy Marokkó, amely egészen 1991-ig háborúban állt a függetlenségi mozgalommal, a Polisario Fronttal.

Az Egyesült Államok ezidáig olyan rendezési terveket támogatott, amelyben a nyugat-szaharaiak maguk dönthettek volna arról, hogy Marokkóhoz akarnak csatlakozni, vagy független államot akarnak. Donald Trump elnöksége utolsó heteiben ezzel is szakított, és elismerte Marokkó fennhatóságát.

Trump azt, hogy elismerte a gyarmatosítást, meglepő módon azzal indokolta a Twitteren, hogy Marokkó 1777-ben az elsők közt ismerte el az Egyesült Államok függetlenségét, vagyis azt, hogy az amerikaiak felszabadultak a gyarmatosító brit uralom alól. (Via BBC)