Marokkó elismeri Izraelt, cserébe az USA elismeri, hogy a Nyugat-Szahara Marokkóé

külföld
2020 december 10., 18:23

Marokkó és Izrael kölcsönösen elismerik egymást, normalizálják kapcsolatukat. Az amerikai közvetítéssel létrejött megállapodás részeként az Egyesült Államok elismeri Marokkó fennhatóságát a Nyugat-Szahara felett.

A Nyugat-Szahara egykor spanyol gyarmat volt, amiről Spanyolország a Franco-rezsim végnapjaiban mondott le. Az akkori megállapodás szerint a területet Marokkó és Mauritánia között osztották fel, ám a helyi lakosság egy része függetlenségi harcot kezdett. Ennek eredményeként Mauritánia fel is adta a megszállt területeket. Nem úgy Marokkó, amely egészen 1991-ig háborúban állt a függetlenségi mozgalommal, a Polisario Fronttal.

Az Egyesült Államok ezidáig olyan rendezési terveket támogatott, amelyben a nyugat-szaharaiak maguk dönthettek volna arról, hogy Marokkóhoz akarnak csatlakozni, vagy független államot akarnak. Donald Trump elnöksége utolsó heteiben ezzel is szakított, és elismerte Marokkó fennhatóságát.

link Forrás

Trump azt, hogy elismerte a gyarmatosítást, meglepő módon azzal indokolta a Twitteren, hogy Marokkó 1777-ben az elsők közt ismerte el az Egyesült Államok függetlenségét, vagyis azt, hogy az amerikaiak felszabadultak a gyarmatosító brit uralom alól. (Via BBC)