Leállnak az ausztrál vakcina klinikai tesztelésével, mert a beadása hamis HIV-teszteredményeket eredményezett

járvány
2020 december 11., 04:18

Ausztráliában felhagytak a Queensland egyetem és a CSL biotechnológiai cég közösen kidolgozott vakcinájának klinikai tesztelésével, mert több résztvevőnél hamis HIV-teszteredményt mutatott - közölte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken. Mint mondta, tudományos javaslatra nem folytatják tovább a fejlesztést.

A helyi oltóanyag egyike volt négy, fejlesztés alatt álló vakcinának, amelyekre az ausztrál kormány megrendelést adott le. Egy megállapodás alapján a főváros, Canberra 51 millió adagot biztosított volna magának.

A klinikai teszteken résztvevők egyike sem lett HIV-fertőzött,

ezt igyekszik hangsúlyozni a CSL. „Szeretném ezen a helyen kiemelni, hogy nincsenek káros egészségügyi reakciók és nincs semmilyen mód arra, hogy a vakcina HIV-fertőzést okozzon”- jelentette ki Andrew Nash, a cég vezető tudományos szakértője. Hozzátette: a hamis pozitív HIV-teszteredményeket az magyarázhatja, hogy a vakcinába beépítették a HIV-vírus egyik - a beoltottra veszélytelen - proteinjének töredékét, ami részleges antitest választ mutatott többeknél, akik a klinikai teszt során megkapták a védőoltást, ezt mutatták ki a HIV-tesztek. Grag Hunt egészségügyi miniszter kifejtette,

ez a kockázat ismert volt a fejlesztés elejétől fogva és arról tájékoztatták a tesztalanyokat is.

Egy másik szakértő arról beszélt, hogy a probléma megoldható lenne, de nem egyhamar, márpedig ellenanyagra most van szükség. Morrison miniszterelnök közölte, a kormány megnövelte a többi fejlesztés alatt álló vakcinára vonatkozó megrendeléseket: az AstraZeneca esetében 33,8 millióról 53,8 millió dózisra, a Novavax esetében pedig 40 millióról 51 millióra. (MTI)