Romlott a helyzet Csehországban, ezért ingyenesen tesztelésbe kezdenek

külföld
2020 december 11., 13:01

Napokkal, hogy bejelentették a lazításokat, ismét romlani kezdett a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban: az egy hónapig tartó csökkenés után ismét nőni kezdett a fertőzöttek száma. Jan Blatny egészségügyi miniszter ezért hétfőn javasolni fogja a kormánynak, hogy "a harmadik kockázati sávból lépjünk vissza a szigorúbb óvintézkedéseket előíró negyedikbe." Várhatóan korlátozni fogják a boltokban egyidejűleg jelenlévő vásárlók számát, ismét bevezetik az éjszakai kijárási tilalmat és korlátozzák a vendéglők, iskolák működését.

"A helyzet javulásának a kulcsa nagymértékben a mi kezünkben van. Mai viselkedésünk fogja meghatározni, milyen lesz a karácsonyunk,"

tette hozzá. Blatny ugyanekkor bejelentette, hogy december 18-ától január 15-éig a lakosság ingyen vehet részt antigén-teszten. Országszerte mintegy 2000 szűrőpontot állítanak fel. Az előzetes felmérések szerint a csehek 40 százalékát érdekli a lehetőség. Az országban jelenleg 4400 koronavírust ápolnak kórházakban, közülük mintegy 700-nak súlyos az állapota.

photo_camera Illusztráció: Michal Cizek/AFP

A szerdai 590 után pénteken ismét megdőlt a napi halálesetek száma Németországban. A Robert Koch közegészségügyi intézet közlése szerint az 598 elhunytat regisztráltak egy nap alatt. Ezidő alatt 29 875 új fertőzöttet találtak, ami jelentős emelkedés a csütörtökön feljegyzett 23 679-hez képest. A járványhelyzet romlását jelzi, hogy

minden eddiginél magasabbra nőtt, 156-ra az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma.

A német szakértők szerint ha ez a szám 50, vagy 50 alatti, akkor lehet visszaszerezni a vírus feletti ellenőrzést.