Koronavírus-számok Magyarországon 05.14.
Elhunytak + 71 Σ 29 041
Kórházban - 170 Σ 2 612
Fertőzöttek + 1 190 Σ 796 390
Tesztek + 18 901 Σ 5 607 336
Egyszer oltottak + 62 831 Σ 4 483 598

A cseh kormány betiltotta az elviteles kávét a járvány miatt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A cseh kormány csütörtökön döntött úgy, hogy a járvány megfékezése érdekében betiltják az elviteles kávét, de a nem egyértelmű szövegezés miatt először többen csak hibára gyanakodtak. A rendelet szövege szerint tilos olyan kimért vagy helyben előállított italokat árusítani, amiket a vevők a zárt tereken kívül fogyaszthatnak.

Fotó: PETER KNEFFEL/dpa Picture-Alliance via AFP

A zavart Karel Havlicek kereskedelmi miniszter nyilatkozata is fokozta, aki arról beszélt, hogy a vásárlók akár haza is vihetik a kávét. Végül Jan Blatny egészségügyi miniszter tisztázta a helyzetet, akik kimondta, hogy nem hibáról van szó. A cél az, hogy senki se mászkáljon az utcán vagy a karácsonyi vásárokon étellel és itallal a kezében.

Visszacsúsztak

Csehországban egy hónapig tartó csökkenés után ezen a héten ismét nőtt az új igazolt fertőzések napi száma, és emelkedett a vírus terjedési mutatója is. Ezért az egészségügyi miniszter azt tervezi, hogy  a harmadik kockázati sávból lépjenek vissza a szigorúbb óvintézkedéseket előíró negyedikbe. Korlátoznák az üzletekben a vásárlók számát, visszatér az éjjeli kijárási tilalom, és korlátozzák a vendéglők, valamint az iskolák működését. Bár engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad az arcmaszkok viselete a belső és külső tereken is.

Az egészségügyi miniszter közölte, hogy december 18-ától január 15-éig az ország egész lakossága számára lehetővé teszik az önkéntes és ingyenes antigén-tesztelést. Országszerte mintegy 2000 tesztelési helyet alakítanak ki, részben a már működő szűrési pontokon, részben pedig az orvosi rendelőkben. (Dpa/ORF/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.