A cseh kormány betiltotta az elviteles kávét a járvány miatt

járvány
2020 december 12., 12:41

A cseh kormány csütörtökön döntött úgy, hogy a járvány megfékezése érdekében betiltják az elviteles kávét, de a nem egyértelmű szövegezés miatt először többen csak hibára gyanakodtak. A rendelet szövege szerint tilos olyan kimért vagy helyben előállított italokat árusítani, amiket a vevők a zárt tereken kívül fogyaszthatnak.

photo_camera Fotó: PETER KNEFFEL/dpa Picture-Alliance via AFP

A zavart Karel Havlicek kereskedelmi miniszter nyilatkozata is fokozta, aki arról beszélt, hogy a vásárlók akár haza is vihetik a kávét. Végül Jan Blatny egészségügyi miniszter tisztázta a helyzetet, akik kimondta, hogy nem hibáról van szó. A cél az, hogy senki se mászkáljon az utcán vagy a karácsonyi vásárokon étellel és itallal a kezében.

Visszacsúsztak

Csehországban egy hónapig tartó csökkenés után ezen a héten ismét nőtt az új igazolt fertőzések napi száma, és emelkedett a vírus terjedési mutatója is. Ezért az egészségügyi miniszter azt tervezi, hogy a harmadik kockázati sávból lépjenek vissza a szigorúbb óvintézkedéseket előíró negyedikbe. Korlátoznák az üzletekben a vásárlók számát, visszatér az éjjeli kijárási tilalom, és korlátozzák a vendéglők, valamint az iskolák működését. Bár engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad az arcmaszkok viselete a belső és külső tereken is.

Az egészségügyi miniszter közölte, hogy december 18-ától január 15-éig az ország egész lakossága számára lehetővé teszik az önkéntes és ingyenes antigén-tesztelést. Országszerte mintegy 2000 tesztelési helyet alakítanak ki, részben a már működő szűrési pontokon, részben pedig az orvosi rendelőkben. (Dpa/ORF/MTI)