Koronavírus-számok Magyarországon 05.18.
Elhunytak + 64 Σ 29 277
Kórházban - 62 Σ 2 197
Fertőzöttek + 382 Σ 798 955
Tesztek + 7 104 Σ 5 656 131
Egyszer oltottak + 75 693 Σ 4 714 992

Kurz szerint a szilveszteri bulik katasztrófát jelentenének a januárra nézve

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A fertőzöttek magas száma és a kórházak leterheltsége miatt elmaradnak Ausztriában a nagyobb ünnepi lazítások. Az osztrák kormány péntek este döntött a karácsonyi és szilveszteri ünnepek járványügyi szabályairól. Ezek szerint megmarad az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, és a találkozásokat két különböző háztartás között 12 főben (6 felnőtt és 6 gyerek) maximálták.

Ez alól kivételt csak szenteste és karácsony első napja jelent majd, amikor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása két napig megengedett lesz. „Minél kisebb körben ünnepelünk idén, annál jobb” - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár. (Egyébként Magyarországon november óta az a szabály, hogy a családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt.)

Fotó: ALEX HALADA/AFP

December 26-ától viszont a jelenleg is érvényben lévő szabályozások lépnek újra életbe, ami a találkozások létszámát és a kijárási korlátozásokat illeti. 

December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály életben marad.Ez azt jelenti, hogy idén Ausztriában is elmaradnak a nagy szilveszteri bulik, melyek a kancellár szerint katasztrófát jelentenének januárra nézve.

A frekventált helyeken szabadtéren is maszkot kell majd viselni. Hogy ez a rendelkezés mely közterületekre lesz kötelező érvényű, arról a tartományok saját hatáskörben dönthetnek. A munkahelyeken is kötelező lesz a maszkviselés ott, ahol a kellő védőtávolság nem biztosítható.

A jelenleg folyó tömeges tesztelések második körét január elejére jelentette be Kurz. A célzott szűréseket pedig kiterjesztik: ezentúl minden olyan területen, ahol közeli érintkezés léphet fel az emberek között, kétheti rendszerességgel, kötelező érvénnyel tesztelik majd a dolgozókat. A pedagógusokon túl ebbe a csoportba tartoznak például a fodrászok, kozmetikusok, masszőrök is.

Fotó: Johann Groder/AFP

Döntő fontosságú, hogy mindenki betartsa a védelmi szabályokat, hiszen a járványon még messze nem vagyunk túl” - mondta a kancellár, valamint újfent felhívta a lakosság figyelmét a tömeges tesztelésen való minél nagyobb arányú részvételre.

És bár Ausztriában is rosszak a halálozási mutatók, még mindig jobbak a magyarországinál. Míg itthon az elmúlt két hétben egymillió lakosra vetítve 224 volt a halottak száma, Ausztriában 154.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2900 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 315 489 esetet regisztráltak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe pénteken 126-an haltak bele, az elhunytak száma így már 4289-re emelkedett. (ORF/MTI)