Tombol a Covid Amerikában: rekord 3300 halott egyetlen nap alatt, de hétfőtől már oltják az egészségügyi dolgozókat

koronavírus
2020 december 12., 17:34
Pfizer főhadiszállás, New York
photo_camera Pfizer főhadiszállás, New York Fotó: KENA BETANCUR/AFP

Az Egyesült Államokban pénteken csúcsot döntött a Covid19 okozta halálozás: 3309 áldozatot jelentettek 24 óra leforgása alatt, ezzel pedig a járvány áldozatainak száma megközelítette a 300 ezret.

Kritikus napok ezek az amerikai járvány történetében, ugyanis ezzel egyidőben az Food and Drug Administration, azaz az élelmiszer- és gyógyszerhatóság bejelentette, hogy megadta a rendkívüli engedélyt a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett és sokszorosított vakcina részleges forgalomba helyezésére, így már hétfőn megérkezhetnek az államokba az első adag védőoltások. 150 helyre szállítják az oltásokat hétfőn, további 450 helyre kedden és szerdán.

Az AP összefoglalója szerint amellett hogy nagy és átfogó kutatás előzte meg az engedély kiadását, szerepet játszhatott benne az is, hogy a hatóságon egyre növekvő nyomás van a kormány által, amely azzal fenyegette az FDA vezetését, hogy személyi változások történnek majd, ha az engedélyezés nem zárul eredménnyel péntekig.

A kutatás, amelyben 44 ezer ember vett részt, még nem is zárult le teljesen; de az biztos, hogy a vakcina hatékonysága meghaladja a 90 százalékot.

3 millió védőoltás kiszállítását tervezik az amerikai kormány szakemberei az első oltási hullámban. A Pfizer vakcina oltását három héttel az első után meg kell ismételni, akkor nyújt csak teljes védelmet, de az még nem világos, hogy ez a védelem meddig él majd.

Az oltási terv szerint az egészségügyi és szociális dolgozók, és a legveszélyeztetettebbek kapják majd az első dózisokat, de az oltókampány hatását a szakemberek szerint legkorábban tavasszal lehet majd érzékelni a számokban.

A jelentés szerint a másik amerikai gyógyszergyártó, a Moderna által készített vakcina engedélyeztetése már a jövő héten lezárulhat. A Johnson & Johnson vakcinája legkorábban januárban kaphat zöld lámpát. Európában még nem történt meg a Pfizer-BioNTech és a Moderna engedélyeztetése, erről az év végével születik majd csak döntés. (Time / AP / Independent)