Németországban szerdától január 10-ig bezárják a legtöbb boltot

járvány
2020 december 13., 08:54

A kormány döntése alapján Németországban bezár a boltok többsége szerdától egészen január 10-ig. A november elején bevezetett óvintézkedésekkel nem sikerült visszaszerezni az ellenőrzést a koronavírus terjedése felett, és a fertőződések száma az utóbbi napokban ismét exponenciális, robbanásszerű emelkedésnek indult - indokolta Angela Merkel a karácsonyi bevásárlási szezon végét jelentő döntést. A Reuters hozzáteszi: Merkel eddig is országszerte szigorításokat akart, de nem tudta elérni mind a 16 tartomány beleegyezését, de azóta egyre több tartomány szigorított saját hatáskörben.

photo_camera Illusztráció: Ying Tang/NurPhoto via AFP

A döntés szerint csak az alapvető üzletek, például szupermarketek és gyógyszertárak, illetve a bankoknak engedik meg a nyitva tartást. Az időszakra az iskolákat is alapvetően bezárnák, a munkáltatókat pedig arra kérik, szüneteltessék a tevékenységüket, vagy az alkalmazottak dolgozzanak otthonról. A tűzijátékok értékesítését betiltják.

Németországban hat hete részleges zárás van: a bárok és éttermek zárva vannak, az üzletek és az iskolák továbbra is nyitva vannak. De az ünnepek közeledtével az új fertőzések és a halottak száma is rekordokat dönt. Mára 20 200 fővel 1 320 716-ra nőtt a hivatalos fertőzöttek és 321 fővel 21 787-re nőtt a halottak száma. (Reuters, MTI)