Artúr jött, és mi újra kapunk levegőt!

hirdetés
2020 december 14., 14:45
ad

A tavaszi vírusvészterhes időket családommal együtt volt szerencsém a Balatonon tölteni, így egészen addig elkerült az állandó orrdugulás, amíg iskolakezdés okán vissza nem kerültem a székesfővárosba. Régi megfigyelésem ugyanis, hogy hiába nem küzdök semmilyen különösebb felsőlégúti panasszal, pláne nem asztmával, amint átlépem a bejárati ajtót, az orrom bedugul és gyakorlatilag amíg ki nem lépek rajta szipogok, mint egy kezdő szenvedélybeteg. A fűtésszezon kezdetével ez a tünet hatványozódik és gyanítom, hogy amíg mellettem a ház másik ötvenkilenc lakásában élők fel nem lázadnak a távfűtés egyetemes intézménye ellen, ez így is marad.

Szóval szipogok, mint az életben kevesen és hiába a párologtatás, az illóolajok, a feng-shui és a gyakori szellőztetés, a levegő állandó(an rossz), a lakásban pedig mindig por van. Ezért örültem különösen, amikor lehetőség nyílott kipróbálni a Philips csúcskategóriás légtisztító berendezését, a Series 4000i-t, ami többek között azzal kecsegtetett, hogy eltávolítja a szennyező anyagok 99,97 százalékát, akár hatvan négyzetméteren is. A szennyező anyagok alatt amúgy a szennyező részecskéket, a káros gázokat és a beltéri allergéneket értik Philipséknél.

Aztán megérkezett R2D2 és azóta gyakorlatilag ki se kapcsoltam, csak szellőztetéskor. Pedig az első lépesek bonyolultnak bizonyultak, kifejezetten utálom például, hogy alkalmazásokat kell letöltenem, ahhoz, hogy kényelmesen tudjam használni a készüléket. Mert új robotunk okos, már amennyire észt feltételezünk abból az adottságából kifolyólag, hogy távolról is irányítható. Bezony, látom a karácsonyi sopizás mellett, hogy ha rossz a levegő odahaza, és ezen bármikor képes vagyok változtatni. Így mire hazaérek már minden harmatfriss. Ezt a frissességet amúgy különböző színek jelölik a készüléken, de be kell valljam, nálunk még sosem világított lilás-kéknél élénkebben, pedig a kék lenne az igazán szuper állapot. Mondanom sem kell, hogy ha piros, akkor vannak igazi bajok.

Mert azért ha egy ideig nem használja az ember, azért kiderül, hogy hamar visszatér a rossz levegő, cserébe viszont olyan negyed óra alatt még a pirosból is lilát, jó esetben lilás-kéket varázsol, és ekkor jön el általában az a pillanat, hogy megszűnik az orrdugulásom. Mintha sosem lett volna, jár-kel a levegő mindkét orrlyukamon, és az élet hirtelen egy röpke pillanatra újra szép lesz. Amióta erre rájöttem, nem kockáztatok: tényleg folyamatosan dolgozik a készülék, kivéve éjjel, mert akkor nyitva van az ablak.

Eleinte akadtak fenntartásaim a méretével kapcsolatban, mert az ember nem szereti a robotokat a lakásban, de R2 (akit a gyerekek neveztek el, és én Artúrosítottam magyarrá) hamar egyenrangú családtaggá változott, már azon is megy a hiszti, hogy kinek a szobájában legyen éppen. Van egy kis fül a hátulján, pont az ember kezére tervezve, amivel könnyedén átrakhatom a lakás egyik pontjából a másikba, és különben is, mivel családtag, maximálisan el lett fogadva.

Mivel nem vagyunk asztmásak, a közvetlen hatását úgy tudtam lemérni, hogy rágyújtottam mellette. Gondoltam, hogy meg fogja ugrani ezt a mi kis Artúrunk, de a reakcióideje meglepett. Már pont szép kéken világított, jelezve, hogy minden fasza, amikor arcába kapta a bagót, mire határozottan felgyorsult a szívverése. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy beindul a ventillátor, de még így sem annyira hangos, mint egy légkondícionáló, és természetesen kékből azonnal pirosra vált. A cigit (egy szálat) kb 10 perc alatt semlegesíti, utána újra liláskéken adja tudtomra, hogy még egy ideig megmaradok.

Hogy ne csak szépet és jót mondjak, az én mutatóujjamnak a bekapcsológomb (ami természetesen érintőképernyő) nem elég/ vagy túl szenzitív. Ha csak megérintem gyakran nem kapcsol be, aztán bepipulok és nyomom, mint a güzü, akkor meg ugye az a baj, így előfordul, hogy inkább az applikációval indítom el, mert az legalább gyorsan reagál. Ezen kívül még az ára az, ami a sírba visz, pláne ahhoz képest, hogy alanyi jogon kéne járjon mindenkinek. Hogy legalább a levegőt kedvünkre élvezhessük a karanténban.