Felfüggesztettet kapott két pécsi skinhead, akik arab egyetemistákat támadtak meg

bűnügy
2020 december 14., 14:08

A Pécsi Járásbíróság közösség tagja elleni erőszak miatt első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt két férfit, akik 2018-ban Magyarországon tanuló arab származású, jemeni állampolgárokat bántalmaztak, mert arabul beszélgettek egymással – közölte a Pécsi Törvényszék.

A két arab egy pécsi üzletház előtt sétálva beszélgetett, amikor két „skinhead, rasszista beállítottságú” fiatalkorú és társasága migránsoknak szólította őket, és azt mondta nekik, hogy „húzzanak haza”, és Magyarországon magyarul beszéljenek. Az egyik arab visszaszólt a társaságnak, ezért az ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja trágár szavakat használva a sértettekre támadt. Egyiküket fellökték, a másik férfit pedig acélbetétes bakanccsal megrúgták, és szintén fellökték.

A sértetteknek végül sikerült elmenekülniük. A rendőrség a két férfival szemben a sértettek bejelentése alapján intézkedett.

A bíróság az elsőrendű vádlottat közösség tagja elleni erőszak miatt 1 év 3 hónap fiatalkorúak fogházára, a másodrendű vádlottat pedig ugyancsak közösség tagja elleni erőszak miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság mindkét esetben 3-3 év próbaidőre felfüggesztette azzal, hogy az elsőrendű vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosításáért fellebbezést jelentett be, így a bíróság határozata nem jogerős. (MTI)