Koronavírus-fertőzésben meghalt Bergendy István

popzene
2020 december 14., 13:18

Elhunyt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A család közlése szerint a 81 éves szaxofonos, klarinétos, zeneszerző a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt halt meg.

Bergendy István 2005. december 31-én a Kossuth téren.
photo_camera Bergendy István 2005. december 31-én a Kossuth téren. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A Bergendy zenekar az 1950-es évek végén alakult, az alapító nevét 1962-ben vette fel. Az 1970-es évek első felében voltak a csúcson, amikor Demjén Ferenc (basszusgitár, ének, szövegíró) és Latzin Norbert (billentyűs hangszerek, zeneszerző) csatlakozásával a zenekar országszerte népszerű lett. Olyan slágerek fűződtek a nevükhöz, mint a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem vagy az Iskolatáska.

link Forrás

Bergendy István szerezte a Süsü, a sárkány, a Futrinka utca és több más tévésorozat, valamint az Én táncolnék veled című televíziós tánciskola zenéjét, emellett musicaleket is írt. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2011-ben kiemelkedő zenei és előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták. (MTI)