Kutyarezsi-csökkentés: ingyenes lesz a 9 hungarikum-kutyafajta törzskönyvezése

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A hungarikummá nyilvánított 9 magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az Agrárminisztérium támogatása, amivel a tenyésztőknek lényegében ingyenessé válik a megszületett kutyák utáni származási igazolások kiadása. A tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához – közölte az Agrárminisztérium.

A kilenc magyar kutyafajta:

  1. rövidszőrű magyar vizsla
  2. drótszőrű magyar vizsla
  3. erdélyi kopó
  4. komondor
  5. kuvasz
  6. magyar agár
  7. mudi
  8. puli
  9. pumi
Egy mudi fajtájú kutya a hortobágyi pásztorok és a magyar hagyományőrző pásztorkutyások VIII. találkozóján Hortobágyon 2014. szeptember 13-án.Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Az állatok fajtatiszta, törzskönyvezett állománya az elmúlt évtizedekben visszaszorult, de az ellenőrzött származás, az adott fajtára elfogadott tenyésztési program mentén végzett lelkiismeretes tenyésztői munka közös ágazati érdek – áll a közleményben.

A tenyésztési tevékenység jelentős befektetéseket igényel, ezek megtérülését bizonytalanná teheti a piacon az ellenőrizetlen körülmények között született, igazolt származással nem rendelkező egyedek jelenléte.

A január 1-én hatályba lépő jogszabály-módosítás lehetővé teszi a tenyésztés költségeinek csökkentését úgy, hogy az állatok származási igazolása kiadásának költségeit az állam megtéríti a tenyésztő szervezeteknek, így a tenyésztők mentesülnek a fizetés alól.

A kutyatenyésztők a kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeiket január 1-től leadhatják annál a tenyésztő szervezetnél, aminél tagsági jogviszonyuk van. A támogatás mértéke kiadott származási igazolásonként 7000 forint.

A 9 magyar kutyafajtát tekintve évente átlagosan 2000 állat kap származási igazolást, de ez a szaporulati arány csak a jelenlegi állomány szinten tartását szolgálja. Az Agrárminisztérium reméli, a tenyésztési költségek csökkenésével sikerül javítani a tenyésztési kedvet és növelni a fajtatisztán tenyésztett magyar kutyafajták állományát. (MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!