Orbán: A vírus nem én vagyok

parlament
2020 december 14., 12:30

A kormányfő a Parlamentben napirend előtti felszólalásában azt mondta, a német soros EU-elnökség által javasolt helyreállítási alaptól azt várta mindenki, majd kezelni tudja az EU-ban az Egyesült Királyság elvesztését. Szerinte a helyreállítási alapot politikai feltételekhez akarták kötni, de „a múlt hétvégén győzött a józan ész, megvédtük Magyarország szuverenitását és a magyarok pénzért”. Orbán megköszönte Lengyelországnak a bajtársiasságot.

Orbán szerint a vita tétje az volt, ki irányítja majd Európát, a tagállamok által megválasztott kormányok vagy Soros György, akinek a hatalmi rendszerét nagyon jól ismerjük Magyarországon. Szerinte az utolsó pillanatban ébredtek fel a kormányok, Európa megőrizte egységét, és győzött.

34 millió betelepíteni kívánt migránsról beszélt, akiknek az EU szavazati jogot is adna, majd egy gender-akciótervet is említett: „A gender helyett a hagyományos családmodellt kell megerősíteni.”

Azt mondta, a vakcina első köre december utolsó napjaiban érkezhet, politikai harc helyett a magyar érdekeket helyezik előtérbe az oltóanyag beszerzésekor, addig viszont mindenkitől kitartást kért. (Az operatív törzs szerint oltani jövőre kezdhetnek.)

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az MSZP-s Tóth Bertalan azt mondta: „Szégyenkeznünk kell önök miatt, mert ami az elmúlt hetekben történt, az azt jelenti, hogy Európában rólunk beszélnek, és nem pozitív megközelítéssel.” Azt mondta, az EU-s pénz nem csak hitel, egy része vissza nem térítendő támogatás, és azt kérte Orbántól, ne Brüsszel, hanem a vírus ellen harcoljon.

A párbeszédes Szabó Tímea szerint a jogállamisági mechanizmus nem puhult, Orbán genderkritikája a posztkereszténységet terjeszti: „A posztkereszténységet úgy érti, hogy az ereszcsatornán meztelenül droggal mászkálás utáni idő, vagy valami másra gondolt?” – kérdezte.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt szerint a botrányos esetek megmutatták a Fidesz valódi arcát. Azt mondta, az európai vitákban nem volt szó migrációról, Orbán pedig Sorossal harcol a kínai térnyerés vagy a német multik helyett.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint „ha ezen a színvonalon beszélünk a választóinkkal, akkor lenézzük őket. A kormány vagy nem érti, mi történik körülötte, vagy nem akar választ adni erre.” Amerikai történelmi példával mutatta be, hogy a közös hitelfelvétel sokat hozhat: „Azok győztek Európában ezzel, akik azt mondták, hogy közösebb világ lesz.”

A jobbikos Jakab Péter szerint Orbán Szájer balhéja miatt „csicskult be” a jogállamisági vitában. Megkérdezte, ha állig felfegyverkezve várjuk a járvány második hullámát, hol vannak ezek a fegyverek.

Orbán a felszólalások után azt mondta, a „gyermekdednek tűnő ki győzött, hogy győzött” kérdést lezárná:

„Fontos, mit gondolnak, de fontosabb, mit gondol az önök gazdája. Soros György megszólalt, és úgy látom, a gazdi csalódott.”

Gyurcsányról azt mondta, attól tart, nemcsak a hitel lesz közös, de majd közösen kell törleszteni az államadósságot is. „Egy Európai Egyesült Államokba sodródás az 1000 éves magyar történelmi tradíció feladását jelenti. A helyzet így áll, két jövőkép létezik: az egyik a baloldali, aminek a Jobbik és az LMP is a része, és fel akarja adni a magyar 1000 éves történelmet” – mondta, a jobbikosokat szidva, amiért összefogtak a DK-val. „Mi, akik itt ülünk, azt szeretnénk, hogy a gyerekeink és az unokáink magyarok lennének, nem egy magyar népcsoport az Európai Unión belül” – mondta.

Szerinte nemcsak a jó ízlést sérti, hanem az orvosok és ápolónők munkáját is, hogy a Párbeszéd a magas halálozási arányról beszélt. Orbán azt mondta:

„Kinek hányják önök a szemére, hogy meghalnak emberek, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és elviszi őket a vírus? Nekem, de a vírus nem én vagyok. Nem a kormánypárt miatt halnak meg az emberek, hanem mert egy világjárvány van, és az a kérdés, ki hova áll, ki reménykedik-e abban, hogy romlanak a statisztikák.”

Arra a vádra, hogy túl közel kerültünk Kínához, azt mondta: „Volt egy megállapítás, hogy fel kéne lépni Kínával szemben. Azt kérdezném, miért is? Németország első számú gazdaság partnere Kína. Leéltem az életemből 26 évet egy hidegháború körülményei közepette, és mindenkinek körülöttük kellett elrendeződni. Ez nem volt jó a világnak, se Európának, se Magyarországnak. Miért akarják újra feltalálni a hidegháborút? Az új korszak, ami előttünk áll, az az együttműködés korszaka. Külkereskedelemben és gazdaságpolitikában az ideológiai megközelítés téves.”

Azt mondta, 2021 elején mindenképp elkezdik visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat. (HVG)