Operatív Törzs: Már idén érkezhet Magyarországra vakcina, oltani jövőre kezdenek

A Pfizer/BioNTech vakcinája kaphatja meg elsőként a Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, hangzott el az Operatív Törzs hétfő reggeli online sajtótájékoztatóján.

Az oltásokból egy kis mennyiség már decemberben elérhető lesz, a tömeges oltás viszont csak jövőre fog megkezdődni.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy jelenleg  7667 fertőzött beteg szorul kórházi kezelésre, 605-en vannak lélegeztetőgépen. 165-an haltak meg, az elhunytak száma így jelenleg  7130. 

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ismertette a célzott tömeges tesztelés eredményeit: az elmúlt három hétben 429 862 ingyenes tesztet végeztek el, első két héten az iskolai és bölcsődei dolgozókon, majd a kormányhivatalok munkatársain. A teszteket szociális dolgozók és egyetemisták segítségével végezték el, György szerint a fertőzöttség a kormányhivataloknál volt a legalacsonyabb.

A maszkhasználati szabályok megszegése miatt 726 emberrel szemben kellett intézkedni a hétvégén, egy debreceni csemegeüzletet pedig ideiglenesen bezártak, mert a raktárhelységben többen maszk nélkül tartózkodtak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó