Operatív Törzs: Már idén érkezhet Magyarországra vakcina, oltani jövőre kezdenek

koronavírus
2020 december 14., 10:48

A Pfizer/BioNTech vakcinája kaphatja meg elsőként a Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, hangzott el az Operatív Törzs hétfő reggeli online sajtótájékoztatóján.

Az oltásokból egy kis mennyiség már decemberben elérhető lesz, a tömeges oltás viszont csak jövőre fog megkezdődni.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy jelenleg 7667 fertőzött beteg szorul kórházi kezelésre, 605-en vannak lélegeztetőgépen. 165-an haltak meg, az elhunytak száma így jelenleg 7130.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ismertette a célzott tömeges tesztelés eredményeit: az elmúlt három hétben 429 862 ingyenes tesztet végeztek el, első két héten az iskolai és bölcsődei dolgozókon, majd a kormányhivatalok munkatársain. A teszteket szociális dolgozók és egyetemisták segítségével végezték el, György szerint a fertőzöttség a kormányhivataloknál volt a legalacsonyabb.

A maszkhasználati szabályok megszegése miatt 726 emberrel szemben kellett intézkedni a hétvégén, egy debreceni csemegeüzletet pedig ideiglenesen bezártak, mert a raktárhelységben többen maszk nélkül tartózkodtak.