Semjén: Az elmúlt évtizedben ötszörösére nőtt az egyházak támogatása, Szent István-i mértékű templomépítési program zajlott

Az elmúlt évtizedben ötszörösére nőtt az egyházak támogatása és a Szent István-i mértékű templomépítési program keretében 130 templom épült - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán az MTI tudósítása szerint.

A 130 új templom mellett 2010 óta megújult 3000 templom. „A 2010 előtt visszatartott összegeket megkapták az egyházak, a külhoni magyarság támogatása pedig azóta tízszeresére nőtt” - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Elmondta azt is: míg 2010-ben 110 ezer gyerek járt egyházi iskolába, ami a teljes közoktatás 6 százaléka volt, addig 2020-ban már 240 ezren, ami 15 százalék. 2013-ban elindult az etika-, illetve a hit- és erkölcstanoktatás, ami 2020-ban már mind a 8 osztályra kiterjed. 

Frissítés: a részletesebb hírügynökségi beszámolóból kiderül az is:

  • Semjén szerint nincs ellentét a pápa és a magyar kormány álláspontja között a menekültek kérdésében sem. A magyar állam védelmet nyújt a menekülteknek, de ettől meg kell különböztetni a gazdasági migránsokat - mondta.
  • Semjén szerint a DK „antikrisztiánus és hungarofób”, egyházi iskolák elleni mesterkedése az 1950-es évekre emlékeztet, mindezek mögött a Sátántól származó istenellenesség áll.
  • A vadászati világkiállításról azt mondta: nem igaz, hogy 55 milliárd forintba fog kerülni az esemény, ebből az összegből a Hungexpót újítják fel, ahol az első rendezvény 2021 szeptemberében a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lesz, majd a vadászati világkiállítás, azután pedig még számos másik rendezvény, ez tehát „értelmes befektetés”.

A Szájer-ügyről azt mondta: a magánéletében mindenki azt csinál, amit akar, de ebből nem formálhat politikát. A folyamatban lévő alaptörvény-módosítás is arra irányul, hogy „az LMBTQ-propagandát korlátozzák”.(MTI)