Titkot küldenél a 444-nek? Biztonságosan is megteheted

szolgálati közlemény
2020 december 14., 07:34

Ha szeretnél titkosított csatornán kapcsolatba lépni a 444-gyel, esetleg információkat, dokumentumokat küldeni a 444 szerkesztőségének, ezentúl a

444.hu@protonmail.com

címre is tudsz nekünk írni. Ha már ismered a Protonmailt és annak előnyeit, akkor nincs is mit hozzátennünk. Ha viszont még nem találkoztál vele, néhány bekezdésben szeretnénk elmagyarázni mire használhatod, és miért jó neked ez a szolgáltatás.

A Protonmail nagyon hasonlít a Gmailre vagy bármilyen egyéb ingyenes levelezőrendszerre, de van ezekhez képest egy hatalmas előnye: végpontok közötti titkosítást (end-to-end encryption) alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a Protonmail rendszerén belül küldött leveleket senki, még a Protonmail üzemeltetői sem tudják elolvasni – és nem tudnák akkor sem, ha akarnák.

A svájci székhelyű cég szolgáltatását elsősorban azok veszik igénybe, akiknek kiemelten fontos, hogy meg tudják őrizni névtelenségüket, és levelezésük ne kerüljön illetéktelen kezekbe. A Protonmail így ideális választás például az olyan informátoroknak, akik a sajtóhoz szeretnének eljuttatni valamilyen anyagot, dokumentumot. Éppen ezért van ma már sok újságnak protonmailes mailcíme, vagy valamilyen hasonlóan biztonságos kommunikációt ígérő csatornája, amire olvasóik bátran írhatnak a lebukás veszélye nélkül.

A Protonmail ugyan sokkal biztonságosabb, mint a Gmail és társai, de csak minimálisan bonyolultabb a használata. Regisztrálni és levelezni webes böngészőből, vagy akár a Protonmail iOS vagy Android appjából is lehet. A szolgáltatás ingyenes, ezért 500 MB tárhely jár, és egy üzenet legfeljebb 25 MB-s lehet (a fizetős csomagokban ezek a számok nagyobbak).

Aki még nagyobb biztonságra vágyik, az a Protonmailben olyan levelet is küldhet, amit csak jelszóval lehet megnyitni, és olyan levelek küldésére is van lehetőség, amelyek egy bizonyos idő után önmegsemmisítenek, azaz eltűnnek mind a feladó, mind a címzett (protonmailes) postaládájából.

Aki nem bízik a nagy techcégekben, extra biztonságra vágyik, és mégis szeretne valamit közölni a 444 szerkesztőségével, ezentúl keressen minket a

444.hu@protonmail.com

címen. Várjuk a leveleket!