A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nem foglalkozik a kínai koncentrációs táborokkal

külföld
2020 december 15., 07:17

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) visszautasították ujgur emigránsok vaskos beadványát, amelyben feljelentették Kínát, az orszg észak-nyugati felén működtetett koncentrációs táborai miatt.

A beadvány szerint bizonyítható, hogy mintegy egymillió Kínában élő muzulmánt, főként ujgurokat zártak a táborokba és tömegesen sterilizálják az ujgur nőket.

A bíróság nem vizsgálta érdemben a beadványt, mert nincs joghatóságuk Kína felett ítélkezni, az ország ugyanis nem csatlakozott az ICC-hez. A 2002-ben létrehozott, és emberiesség-elleni bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszéke, amelyet eredetileg több mint 120 ország hozott létre, de csak mintegy 80 fogadja el a működését. A kimaradók között van Kínán kívül az USA, Oroszország és Izrael is.

Az ujgur jogvédők most egy Tadzsikisztán és Kambodzsa elleni perrel próbálkoznak, mert ez a két ország elismeri az ICC joghatóságát, és rendszeresen Kínába toloncolják a hozzájuk érkező ujgur menekülteket. Amennyiben ezeket a pereket megnyernék, először mondaná ki egy bíróság, hogy a kínai koncentrációs táborok léteznek.

Ujgur demonstrálók az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetsége előtt az amerikai külügy fellépését kérik Kínában üldözött társaik érdekében 2019. február 5-én.
photo_camera Ujgur demonstrálók az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetsége előtt az amerikai külügy fellépését kérik Kínában üldözött társaik érdekében 2019. február 5-én. Fotó: Timothy A. Clary/AFP

A hágai visszautasítással egy időben jelent meg a BBC-n egy részletes anyag arról, hogy az ujgurokat gyapotföldeken dolgoztatják kényszermunkásként. Az erről szóló jelentést egy kommunizmus bűneit kutató washingtoni szervezet gyűjtötte össze. A jelentés szerint félmillió kényszermunkás is dolgozhat a földeken, amelyek a világ gyapottermésének ötödét adják.

A jelentés felhívja a nyugati világ nagy ruházati cégeinek a figyelmét, hogy gondolják át, akarnak-e koncentrációs táborba zárt rabszolgák munkájára támaszkodni.