A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nem foglalkozik a kínai koncentrációs táborokkal

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) visszautasították ujgur emigránsok vaskos beadványát, amelyben feljelentették Kínát, az orszg észak-nyugati felén működtetett koncentrációs táborai miatt.

A beadvány szerint bizonyítható, hogy mintegy egymillió Kínában élő muzulmánt, főként ujgurokat zártak a táborokba és tömegesen sterilizálják az ujgur nőket.

A bíróság nem vizsgálta érdemben a beadványt, mert nincs joghatóságuk Kína felett ítélkezni, az ország ugyanis nem csatlakozott az ICC-hez. A 2002-ben létrehozott, és emberiesség-elleni bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszéke, amelyet eredetileg több mint 120 ország hozott létre, de csak mintegy 80 fogadja el a működését. A kimaradók között van Kínán kívül az USA, Oroszország és Izrael is.

Az ujgur jogvédők most egy Tadzsikisztán és Kambodzsa elleni perrel próbálkoznak, mert ez a két ország elismeri az ICC joghatóságát, és rendszeresen Kínába toloncolják a hozzájuk érkező ujgur menekülteket. Amennyiben ezeket a pereket megnyernék, először mondaná ki egy bíróság, hogy a kínai koncentrációs táborok léteznek.

Ujgur demonstrálók az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetsége előtt az amerikai külügy fellépését kérik Kínában üldözött társaik érdekében 2019. február 5-én.Fotó: Timothy A. Clary/AFP

A hágai visszautasítással egy időben jelent meg a BBC-n egy részletes anyag arról, hogy az ujgurokat gyapotföldeken dolgoztatják kényszermunkásként. Az erről szóló jelentést egy kommunizmus bűneit kutató washingtoni szervezet gyűjtötte össze. A jelentés szerint félmillió kényszermunkás is dolgozhat a földeken, amelyek a világ gyapottermésének ötödét adják. 

A jelentés felhívja a nyugati világ nagy ruházati cégeinek a figyelmét, hogy gondolják át, akarnak-e koncentrációs táborba zárt rabszolgák munkájára támaszkodni. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!