Észtországban elfogadták az oltási tervet

koronavírus
2020 december 15., 14:41

Észtországban a kormány kedden elfogadta a koronavírus elleni oltási tervet, amelynek keretében első körben az egészségügyi dolgozók, illetve a beteggondozó intézetek lakói és munkatársai kapnak majd a vakcinából.

A kormányzati elképzelések szerint az oltási kampány során elsőbbséget fognak élvezni bizonyos betegségek fennállása esetén a 70 évesnél idősebbek. A cél: a lehető legmagasabb beoltottsági arány elérése a rizikócsoportokban. Végül 2021-ben önkéntes és ingyenes alapon a teljes lakosságot beoltanák a vírus ellen.

„Felkészülünk arra, hogy minél hamarább megkezdhessük az oltásokat. Januárban szeretnénk ezt megtenni” - jelentette ki Jüri Ratas észt miniszterelnök a tallinni parlamentben mondott beszédében.„Míg tavasszal a közelgő nyár adott erőt nekünk, most a hamarosan érkező oltóanyagokra számíthatunk. Ha minden úgy alakul, ahogy azt most joggal feltételezhetjük, úgy a jövő ősz más lesz, nemcsak Észtországban, de mindenütt a világon” - mondta Ratas.

A nap folyamán a szomszédos Litvánia további intézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésére, és január 31-ig meghosszabbította az országos karantén hatályát. A főbb országutak mentén, az önkormányzatok határain ellenőrző pontokat állít fel a rendőrség a karanténelőírások betartásának vizsgálatára - közölte Agne Bilotaite, a balti ország belügyminisztere. Hozzátette, hogy a hadsereg is segíteni fog katonai rendészekkel a járművek úti céljának ellenőrzésében.

Mintegy 250 ilyen ellenőrző pontot terveznek létrehozni. Bilotaite szerint jelenleg egyeztetnek a védelmi minisztériummal és a tárca felügyelete alá tartozó Lövész Egylet önkéntes katonai szervezettel az őrszolgálat ellátásáról. A litván belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az utcákon is fokozzák a rendőrségi jelenlétet.
Litvániában csak a lakhelyük szerinti településeken mozoghatnak szabadon az emberek, az önkormányzatok területének elhagyása csak munkavégzés, orvosi ellátás, illetve közeli hozzátartozók temetése esetében engedélyezett.
A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 96 452 fertőzöttet jelentettek, akik közül 863-en hunytak el.

A csaknem kétmillió lakosú, szomszédos Lettországban 26 472 az azonosított fertőzöttek és 357 az elhunytak száma. Az 1,3 millió lakosú Észtországban 18 682 a regisztrált fertőzöttek száma, és a járvány eddig 157 ember életét követelte.

(MTI/dpa/TASZSZ)