Kiadja Izrael Ausztráliának a gyerekek molesztálásával vádolt iskolaigazgatónőt

külföld
2020 december 15., 13:35

Az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta, hogy kiadják Ausztráliának Malka Leifert, az egykori iskolaigazgatót, akit 74 rendbeli szexuális erőszak miatt köröznek az országban - írja a BBC.

A nőt azzal vádolják, hogy egy Melbourne-i ultra-ortodox zsidó lányiskolában zaklatta a diákokat. Malka Leifer 2008-ban tért vissza hazájába, Izraelbe, miután az első vádak napvilágra kerültek. A legfelsőbb bíróság most végleg elutasította fellebbezési kérelmét a kiadatás ellen. Leifer továbbra is tagad minden vádat.

Malka Leifer bírósági meghallgatásán 2018. február 27-én Jeruzsálemben.
photo_camera Malka Leifer bírósági meghallgatásán 2018. február 27-én Jeruzsálemben. Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Az ügy évek óta húzódik, ami feszültségekhez vezetett a két ország között. Keddi ítéletében a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy ezzel minden vitás kérdés lezárult, és a kiadatás ténye véglegesnek tekinthető. A kiadatási hercehurca hat éve tart, ezalatt Leifer gyakorlatilag kimerített minden jogi eszközt, hogy a döntést megtámadhassa.

Az izraeli igazságügyminiszter, Avi Nissenkorn üdvözölte a bíróság döntését, és azt mondta, késedelem nélkül alá fogja írni a kiadatást. Ausztrália már próbálta kiadatni a nőt 2014 és 2016 között, de akkor Leifert mentálisan alkalmatlannak találták a tárgyalásra. Ezután magánnyomozók levideózták, ahogy vásárolgat és bankba megy, ezután rendelték el a letartóztatását 2018 februárjában. Korábban pszichiáterek megállapították azt is, hogy Leifer csak megjátszotta mentális zavarait, hogy elkerülje a kiadatást.

Az izraeli ügyész, Avital Ritner-Oron szerint még így is hónapokba telhet, hogy az egykori iskolaigazgatót valóban kiadják Ausztráliának. Leifer ügyvédje, Nick Kaufmann azt mondta, azt remélik, hogy még ha el is ítélik ügyfelét, büntetését izraeli börtönben töltheti le.