Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

A spanyolok tizede eshetett át a víruson

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A spanyol lakosság közel 10 százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen egy friss kutatás szerint, írja az El Pais. A fertőzöttek nagyjából fele a második hullám idején, derült még ki a negyedik átfogó országos vizsgálatból. A vizsgálat során a spanyolok 9,9 százalékának szervezetében találtak antitesteket. 

A második hullámra jóval hatékonyabban találták meg a fertőzötteket az országban: a Nemzeti Epidemiológiai Központ vezetője, Marina Pollán szerint míg az első hullámban 10 esetből mindössze egy fertőzöttet regisztráltak, most 60 százalékos arányban találják meg azokat, akik elkapták a vírust. 

A kutatás még november második felében zajlott, országszerte több mint 51 ezer ember vizsgálatával. 

A spanyol kormány közben arra kéri az ország lakóit, hogy ne lazítsanak a védekezésen, mivel vannak jelei annak, hogy újra erőre kaphat a vírus Spanyolországban. Hétfőn öt hét után először nőtt a hétvégén regisztrált fertőzöttek száma, és a hatóságok félnek, hogy a karácsonyi ünnepek miatt rosszabbodhat a járványhelyzet az országban. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.