Kocsis Máté: A siker egy járvány idején relatív

POLITIKA
2020 december 16., 15:53

„Nem szeretem azt a kampányt sem, amit a baloldal folytat, ezt hívjuk nyugodtan halálkampánynak, amikor azt számolgatjuk, hogy hány ember vesztette életét, mert nem gondolunk abba bele, hogy ezek mögött az emberek mögött családok állnak” - mondta Kocsis Máté fideszes frakcióvezető, amikor arról kérdeztük, sikeresnek látja-e a járvány második hullámának kezelését.

Pedig szeptemberben még Orbán Viktor jelölte ki, mi alapján kell megítélni az intézkedések hatékonyságát: „Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri.” Szeptember végén több mint 700 áldozata volt a járványnak, most több mint 7000.

photo_camera Kocsis Máté Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Kocsis szerint figyelni kell a gyógyultak számát is. „Természetesen egy járványban halnak meg emberek”, de ennél jóval többen gyógyultak meg.

„Együttérzünk a halottak családtagjaival, de a halálkampányt arra mondom, amikor a baloldali ellenzékünk azt számolja, hogy hány ember veszítette életét. Tőlünk nyugatabbra levő országokban ennél jóval többen haltak meg.”

Kocsis szerint a siker egy járvány idején relatív.Azt mondta, a magyar egészségügy a környező országokhoz képest is jól helytállt, de ahhoz képest, hogy egyáltalán járvány van, és emberek haltak meg, nem jó a helyzet.

Kocsis nemzetközi összevetése azonban nem állja meg a helyét, ha - Orbán Viktorhoz hasonlóan - a halálozást nézzük. Az elmúlt két hétben az összes uniós ország közül Magyarországon szedte a harmadik legtöbb áldozatot a járvány lakosságarányosan, csak Szlovéniában és Bulgáriában haltak meg többen.

Kocsis erre visszakérdezett, miért kell kiragadni két hetet, miért nem nézzük az elmúlt két napot, majd azt mondta, nem túl barátságos dolog a többi újságíróval szemben ilyen hosszan kérdezni.

Valójában nemcsak az elmúlt két hétben, hanem hosszú hetek óta, a második hullámban tartósan kimagasló a magyar halálozás, már októberben is erről kérdeztük Gulyás Gergely minisztert. Akkor is azt a választ kaptuk, hogy csak a statisztikából szemezgetünk.

Ha a tavaszi időszakot is beleszámoljuk, amikor néhány nyugat-európai országban tényleg rengeteg áldozatot követelt a járvány, lakosságarányosan nálunk halt meg a kilencedik legtöbb ember. A Kocsis által említett környező országok közül csak Szlovéniában, Csehországban és Bulgáriában rosszabbak az adatok.

Ideális esetben ezekre a kérdésekre a kormánytól vagy az operatív törzstől kapnánk választ, de ők szinte mindig figyelmen kívül hagyják az írásban küldött kérdéseinket. Az operatív törzs március óta nem tartott élő sajtótájékoztatót, és november óta a kormányinfón is az előre beküldött kérdésekből szelektálnak. Visszakérdezésre végképp nincs lehetőség.

Kocsis erre azzal érvelt, hogy

„ön úgy viselkedik, mint egy hús-vér 444-es újságíró, azt gondolja, hogy csak ő létezik a világon”.

link Forrás

A sajtótájékoztató végén még megkérdeztük Kocsistól, nem lenne-e kevesebb áldozata a járványnak, ha a kormány hallgatott volna a saját szakértőire, és már szeptemberben vagy októberben szigorított volna. Erre nem válaszolt, de azt mondta, a baloldal nem szavazta meg a maszkviselés szigorítását. Végül Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője elárulta, hogy nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon. Korábban sem az operatív törzs, sem a kormány nem válaszolt erre a kérdésre. Sokáig egyedül az tűnt biztosnak, hogy a regisztráció nem függ össze az oltások sorrendjével (ezt mondta Orbán Viktor is), míg Rogán Antal nem állította egyszer csak az ellenkezőjét.