Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Mesterien kerülgetik a kérdést, muszáj-e regisztrálni ahhoz, hogy oltást kapjunk

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Napok óta próbáljuk megtudni, muszáj-e regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy a jövőben oltást kapjunk koronavírus ellen. Sok mindent mondtak és írtak erről, mégsem egyértelmű a válasz. A csütörtöki kormányinfón sem kerültünk hozzá közelebb.

Az operatív törzsnek küldött kérdésünket ugyan nem olvasták be, csak annyit mondtak, hogy több újságírói megkeresés érkezett a vakcináról. Galgóczi Ágnes, a Népegészségügyi Központ osztályvezetője így kezdte:

„Elindult a vakcinainfo.gov.hu oldal, ahol regisztrálni lehet, és előzetes igényünket jelezhetjük az új koronavírus elleni védőoltás iránt.”Ez még mindig jelentheti azt is, hogy a regisztráció mindenképp szükséges előfeltétele az oltásnak, de azt is, hogy nem. Majd így folytatta:

„A védőoltás önkéntes és ingyenes lesz. Ez tulajdonképpen egyelőre csak egy igényfelmérés, amennyiben a védőoltás megérkezik hazánkba, és elérhető lesz, először egy oltási terv alapján fog történni a lakosságnak a beoltása. Ettől függetlenül javasoljuk a regisztrációt ezen a honlapon.”Ha „csak igényfelmérés”, logikusnak tűnik, hogy nem kötelező regisztrálni az oltáshoz. Igaz, Galgóczi mondataiból az jön le, mintha azért lenne „csak igényfelmérés”, mert nem a regisztráció sorrendjében adják az oltást. Ezt már egy ideje tudjuk, ettől még lehet kötelező a regisztráció, meg nem is. 

Azért összességében feltételezhető, hogy ha mindenképp regisztrálni kellene, azt egyértelműbben közölnék. De akkor mi értelme a regisztrációnak? Nem tudjuk. Az igényfelmérés azért furcsa magyarázat, mert a regisztrálók számától függetlenül már lekötött a kormány 17,5 millió adag vakcinát, és Orbán Viktor elmondása szerint az oltási terv is készen áll. 

A vakcinainfo.gov.hu-ról annyit tudunk még, hogy aki bekattintja, hogy későbbi kapcsolattartásra is vágyik, annak az adatkezelője az Idomsoft nevű cég lesz, ami a választási rendszer szoftverét is üzemelteti. A cég egyes vezetői 2010-ben ott voltak a Fidesz-vezetés eredményváróján Orbán Viktor Fidesz-elnök, Semjén Zsolt KDNP-elnök és Habony Árpád, Orbán nem hivatalos tanácsadója oldalán.