Nem egyértelmű, mire való pontosan a vakcinaregisztráció

járvány
2020 december 09., 15:01
  • Mindenkit arra biztat a kormány, hogy regisztráljon a frissen indított vakcinaoldalon.
  • De muszáj-e regisztrálni ahhoz, hogy oltást kapjunk?
  • Ha nem, akkor milyen előnyökkel jár ez a tájékoztatáson túl?
  • Vagy csak igényfelmérésről van szó?
  • Sok mindent mondtak erről, mégsem egyértelmű a helyzet. Csak az biztos, hogy a regisztrációval nem váltunk jegyet a sor elejére.

Keddtől lehet regisztrálni a kormány által létrehozott vakcinainfo.gov.hu oldalon, arról viszont ellentmondásosan kommunikálnak, mi ennek a pontos funkciója. Orbán Viktor november 27-i rádióinterjújából még úgy tűnt, mindenkinek regisztrálnia kell, aki hamar beoltatná magát:

„Mindenesetre, a torlódás elkerülése érdekében talán már a jövő héten elindítunk egy akciót, és lehetővé tesszük minden magyar ember számára, hogy regisztráljon, tehát előjegyzésbe vetesse magát, hogy tudjuk, hogy egyáltalán hány ember gondolkodik azon, hogy beoltassa magát. Erről ma még csak ilyen közvéleménykutatás-szerű fölméréseink vannak. Ez elég bizonytalan lábakon áll, erre nem lehet hagyatkozni. Úgyhogy elindítunk egy internetes és egy levélben történő regisztrációs lehetőséget is, hogy aki egyébként kér majd injekciót, vagy kér majd oltást, az már most feliratkozhasson, és így az elsők közé kerülhessen, akik hozzájutnak az oltóanyaghoz.”

Ezt valószínűleg úgy értette, hogy az elsők közé kerülhessen akkor, amikor már nemcsak az elsőbbséget élvező csoportoknak jut elég vakcina. Október vége óta ugyanis többször elmondta, hogy először az egészségügyi dolgozókat és a súlyos állapotban levőket oltanák be. December 4-én, múlt pénteken már így fogalmazott:

„Itt emberéletekről van szó. Tehát mindent meg fogok tenni, és mindent meg fogunk tenni, hogy akárhonnan is, de vakcina Magyarországon a lehető leggyorsabban és legmegbízhatóbb módon legyen. Ezért is indítottuk el a regisztrációt. Egy honlapot nyitottunk, ott lehet regisztrálni.

Talán fontos, hogy az emberek tudják, hogy amikor lesz vakcina, akkor az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. A regisztráció azért fontos, hogy tudjuk, hogy ki kér vakcinát, mert ez önkéntes lesz.”Majd néhány perccel később:

„Tehát azért kell regisztrálni, hogy föl tudjuk mérni, hogy mégis az önkéntes vakcinára mekkora lesz a kereslet, ki akarja, és ki nem.”Ebből már világos, hogy a regisztrációval nem lehet a sor elejére kerülni, de még mindig nem egyértelmű, előfeltétele-e a regisztráció a védőoltásnak, vagy igényfelmérésről van szó. Orbán Viktor szavaiból akár mindkettőre következtethetünk.

Ha előfeltétele, akkor felmerül a kérdés, miért nem hirdetik látványosabban. Ha csak igényfelmérés, az azért meglepő, mert a kormány és az operatív törzs hetek óta arról beszél, hogy a lehető legtöbb vakcinát próbálják beszerezni, ahonnan csak lehetséges. Mostanra 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le. Egyszer sem mondták, hogy ezt a lakossági igények befolyásolnák, érthetően, hiszen a következő hónapokban bőven változhat az oltási hajlandóság.

Az oltási tervet sem ez alapján fogják elkészíteni, hiszen az már megvan, bár a részleteit nem hozták nyilvánosságra. „Az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgoztuk. Ugye, van az az oltási terv, ami arról szól, hogyha van elegendő vakcina, és az emberek jelentkeznek az oltásért, hiszen annak szigorúan önkéntesnek kell lennie, akkor hogy’ fogjuk ezt megoldani. 13 ezer helyszínt jelöltünk ki, ahol majd az oltás megtörténik. Tehát a tömeges oltásnak is van egy forgatókönyve” - mondta november 27-én.

Müller Cecília tisztifőorvos sem könnyítette meg a dolgunkat. Hétfőn azt mondta:

„Felhívom a figyelmüket arra, hogy ezen lehet jelezni az oltakozási igényüket. Természetesen meg fogunk adni nagyon sok információt a védőoltásokról, azoknak a természetéről, ezen az oldalon majd széleskörűen tudnak tájékozódni.”Kedden pedig:

„A regisztráció egyfajta információ felénk. Szeretnénk tudni azt, hogy a magyar lakosságban milyen igény mutatkozik a vakcina iránt.”Dömötör Csaba államtitkár videója szerint: „Elindult az internetes regisztráció a koronavírus elleni oltásra. Mindenki jelezheti oltás iránti igényét a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A regisztráció segítségével értesülhetünk a legújabb információkról és arról, mikor kerül sor az oltásra.”

Maga az oldal is homályosan fogalmaz „az oltások menete” fül alatt:

„Az oltás iránti igényt a honlapon lehet jelezni, regisztráció útján. 60 év feletti nyugdíjas honfitársaink a számukra levélben megküldött űrlapon is jelezhetik ezt az igényt, postai úton. A regisztráció biztosítja, hogy a lehető legtöbben értesüljenek a vakcinára vonatkozó legfontosabb információkról, és arról is, hogy mikor kerül sor az oltásra.”

A regisztrációnál pedig azt írják: „Most Önnek is lehetősége van, hogy jelezze oltás iránti igényét. Ehhez, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot. Ha regisztrál, valamint jóváhagyja a további kapcsolattartást, akkor Ön elsőként kap tájékoztatást a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről. Fontos! Az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg.”

Tehát senki sem tette egyértelművé, muszáj-e regisztrálnunk ahhoz, hogy valaha is oltást kapjunk, vagy elég lesz tavasszal felkeresni a háziorvosunkat. Nem világos, hogy ha enélkül is jár a vakcina, milyen előnye van a regisztrációnak azon kívül, hogy híreket kapunk a vakcináról.Utóbbi sem értelmetlen: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a regisztráció egyik célja az oltással kapcsolatos bizalom növelése.

A regisztrációhoz a címünktől a TAJ-számunkon át a telefonszámunkig egy sor adatot kötelező megadni. Müller Cecília kedden felhívta a figyelmet, hogy a kapcsolattartási adatokat pontosan írjuk be, mert „ezek segítségével tudjuk tájékoztatni a későbbiek során önöket arról, hogy mikor és hol tudnak élni az oltakozási lehetőséggel”.

Az adatvédelmi tájékoztatóból kiderül még, hogy aki regisztrál, automatikusan átadja az adatait a Rogán Antal vezette Miniszterenöki Kabinetirodának. Onnan továbbítják a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), ami összeveti ezeket az általa vezetett más nyilvántartásokkal, majd felveszi a kapcsolatot a háziorvosunkkal. A NEAK a személyes adatainkat addig kezeli, amíg az az oltás leszervezéséhez ez szükséges, majd törli azokat.

Összességében tehát abban lehetünk száz százalékig biztosak, hogy a regisztrációval

  • nem váltunk jegyet a sor elejére,
  • de küldenek majd értesítést, ha már többet lehet tudni az oltásról.

Aki Müller Cecília javaslatának megfelelően bekattintja, hogy későbbi kapcsolattartásra is vágyik, annak az adatkezelője az Idomsoft nevű cég lesz, ami a választási rendszer szoftverét is üzemelteti.

Ennek a cégnek egyes vezetői annyira közel állnak a Fideszhez, hogy 2010-ben a választások éjszakáján ott voltak a párt legfelső vezetésének eredményváróján, Orbán Viktor Fidesz-elnök, Semjén Zsolt KDNP-elnök és Habony Árpád, Orbán nem hivatalos tanácsadója oldalán.