NERB1: Leisztinger eladhatja a Diósgyőrt, Mészáros Lőrinc cége lehet az egyik új tulajdonos

POLITIKA
2020 december 16., 12:45
Leisztinger Tamás  és Orbán Viktor találkoznak a DVTK labdarúgó-edzőközpontjának átadásán Miskolc Diósgyőr városrészében 2016. április 10-én
photo_camera Leisztinger Tamás és Orbán Viktor találkoznak a DVTK labdarúgó-edzőközpontjának átadásán Miskolc Diósgyőr városrészében 2016. április 10-én Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Véget érhet a Fidesz-korszak egyik legkülönösebb futballgazdasági sztorija, mivel a goal.com magyar kiadásának információja szerint Leisztinger Tamás üzletember tíz év után eladja a Diósgyőr focicsapatát.

Leisztinger érkezését legalább annyi politikai, mint focipletyka övezte, ugyanez igaz a távozására is. A goal.com szerint ugyanis két cég veszi meg a miskolci fociklubot: egy meg nem nevezett egészségügyi vállalkozás és a közeli Bodrogkeresztúron bejegyzett Dereszla Borászat. Csakhogy a Dereszla évek óta Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

A sporthíroldal azt is tudni véli, hogy a főtámogató a Hell energiaital gyártója lehet.

Leisztinger Tamás - hiába volt szocialista-közeli nagyvállalkozóként elkönyvelve - éppen a NER-korszak hajnalán, 2010. őszén vásárolta meg az éppen egyik megszokott összeomlási ciklusának mélypontján lévő, az NB2-ben játszó klubot. Ami érkezésekor olyan legatyásodott állapotban volt, hogy egy hónappal az adásvételi szerződés aláírása előtt, a szezon első NB2-es meccsén egy kapusnak kellett beállnia a mezőnybe csereként, olyan kevés igazolt focistájuk maradt.

A racionális üzletemberként ismert Leisztinger hirtelen és váratlan szerepvállalása komoly pletykacunamit indított el. A legnépszerűbb sztori szerint maga Orbán miniszterelnök ajánlotta volna a figyelmébe az adódó befektetési lehetőséget, cserébe azért, hogy ne szálljon rá az új hatalom.

Ez ráadásul azon politikai pletykák egyike, amit maga az érintett sem igazán cáfolt. Amikor ugyanis a tulajdonszerzése utáni évben a helyi Észak-Magyarország újságírója egy interjúban egyenesen rákérdezett, Leisztinger azt úgy cáfolta, hogy igazából megerősítette:

ÉM: Tudja kétféle verzió kering arról, hogy miért vállalt szerepet a magyar fociban. Az egyik szerint azért, mert Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, Orbán Viktor ezt megüzente Önnek, a másik szerint Ön felismerte, hogy ami a miniszterelnöknek a szívügye, az egy vállalható ügy, ezért saját elhatározásából keresett futballterepet. Melyik az igaz?Leisztinger Tamás: Melyiket szeretné, hogy igaznak mondjam?

ÉM: Nekem bármelyik jó.

Leisztinger Tamás: Nekem egyik sem.

ÉM: Mondana egy saját változatot?

Leisztinger Tamás: Ha nagyon muszáj… Maradjunk annyiban, hogy egy Magyarországon vállalkozásokat működtető ember esetében nem baj, ha szerepet vállal olyan ügyekben, ami egyébként is fontos neki, főleg akkor nem, ha például az ország első számú politikai vezetőjének is fontos ugyanez az ügy.

(Bónuszpoén: 2014-ben a 444 is átvette az ÉM interjúját, meg is írtuk, de az eredeti beszélgetés azóta eltűnt az oldalról.)

A diósgyőri klubhonlapnak adott interjújában Sántha Gergely, a DVTK elnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy Leisztinger eddig nagyjából 5 milliárd forintot áldozott a klubra a magánvagyonából és a kapcsolatrendszere további ugyanennyi TAO-pénzt hozott a csapathoz.

Kerestem, de egyelőre nem sikerült elérnem a Dereszla Borászat ügyvezetőjét.

A goal.com alapinformációját a diósgyőri klub a Nemzeti Sport kérdésére nem kívánta kommentálni, vagyis nem cáfolta.