A szlovák miniszterelnök szerint a gazdasági minisztere egy idióta

külföld
2020 december 17., 18:01

„Sajnálom, hogy egy idióta a gazdasági miniszterünk, aki nem képes megvásárolni a teszteket, hogy életeket, egészségeket menthessünk, és hogy megvédjük a gazdaságot, hogy visszatérhessenek a gyerekek az iskolába, és megnyithassanak az éttermek. Sajnálom, elnézést. Lehet, hogy rossz kormányfő vagyok, de ezeket a következményeket nem vagyok hajlandó elviselni” - mondta Igor Matovič szlovák miniszterelnök a parameter.sk beszámolója szerint.

photo_camera Igor Matovič Fotó: YVES HERMAN/AFP

A kormányfő korábban többször bírálta Richard Sulíkot, amiért nem biztosította időben a tömeges teszteléshez szükséges antigénteszteket. Most azt mondta, a miniszter „tesz magasról az emberekre, mert neki ők csak számok. Mert spórolunk, ha meghalnak az idős és a beteg emberek. Én már ezt nem tudom elnézni, hányingerem van ettől, és a sírás kerülget”.

Matovič szeretné, ha Sulík még karácsonyig benyújtaná a lemondását.A miniszterelnök és a miniszter nem ugyanazt a pártot képviselik. Előbbi az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt elnöke, utóbbi pedig a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártot vezeti.

Az Új Szó szerint Sulík így reagált:

„A kormányfői hivatal betöltése rendkívül erőt próbáló feladat akkor is, ha nem áll fenn ilyen rendkívüli válsághelyzet, amellyel az utóbbi hetekben kell szembenéznünk. Nem veszem magamra Igor Matovič kijelentéseit, mert tisztában vagyok vele, hogy szélsőségesen bonyolult helyzettel kell megbirkóznia, és nem mindennapi felelősség hárul rá. Az SaS párt felelősségteljesen teljesíti a feladatokat, amelyek a hatáskörébe tartoznak, és mindent megtesz azért, hogy a programjából a lehető legtöbbet valósítsa meg az állampolgárok érdekében. Sajnálom, hogy éppen ebben az időszakban vesztegetjük a drága időt, amikor a tetteknek van súlyuk, nem a könnyeknek”

Richard Sulík
photo_camera Richard Sulík Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A parameter.sk azt írja Sulík első reakciója vehemensebb volt, de azt végül törölte a Facebookról.

„Az SaS párt nem sírni érkezett a kormányba, hanem keményen dolgozni, hogy a legtöbb programpontját teljesítse. Szlovákiának jelenleg nagyobb problémái vannak, mint Igor Matovič érzelmi állapotának a kezelése.”