Koronavírus-számok Magyarországon 03.08.
Elhunytak + 115 Σ 15 988
Kórházban + 479 Σ 7 924
Fertőzöttek + 2 696 Σ 468 713
Tesztek + 23 890 Σ 3 874 513
Oltottak + 21 313 Σ 1 002 714

Karácsonyi kijárási tilalom jöhet Olaszországban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Hétvégén szigorú ellenőrzést vezetnek be az olaszországi repülőtereken, vasútállomásokon és vásárlóutcákban az emberek tömeges mozgása elkerülése érdekében. Jövő héttől tilos lesz utazni a tartományok közt, ezért a következő napokban nagy forgalomra számítanak. 

A belügyminisztérium 70 ezer rendőrt és katonát küld az utakra és utcákra, drónokat is bevetnek a közlekedés szabályozására, írja az MTI. A vásárlóutcákba korlátozott számban engedik majd be az embereket, Milánó központjában egyirányú közlekedést vezetnek be a gyalogosok számára is, az autósztrádákon még a pihenőhelyeken is igyekeznek feloszlatni a tömörüléseket. 

Az autóban legfeljebb ketten ülhetnek, hacsak nem mindenki azonos háztartásban él. Minden esetben kötelező a maszkviselés, az előírások megsértése peig 400-1000 eurós büntetést vonhat maga után. 

Francesco Boccia tartományügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány az ország teljes lezárására készül az ünnepek alatt.A végleges intézkedéseket pénteken vagy szombaton jelentik be, de a hírek szerint december 24. és 26., valamint december 30. és január 3. közt egész napos kijárási tilalmat vezetnek be az országban. Leállíthatják a kereskedelmet és a vendéglátást is. Más értesülések szerint a korlátozásokban nem lesz szünet, és egészen január 6-ig eltarthatnak.

Milánói éjszakaFotó: Alessandro Bremec/NurPhoto via AFP

Olaszországban az elmúlt két hétben 408 fertőzöttet azonosítottak százezer főre vetítve, ezzel az európai rangsor alsó harmadában vannak. Halálozásban már rosszabb a helyzet: az elmúlt két hétben Olaszországban szedte az ötödik legtöbb áldozatot a járvány (egymillió főre vetítve 157-et),  Horvátország és Magyarország után (232).

Lengyelország szilveszteri kijárási tilalommal és újévi zárlattal készül. Magyarországon még nem közölték a karácsonyi szabályokat, de azt már tudjuk, hogy szilveszterkor a mostani szabályok lesznek érvényben.