Nyomoz a rendőrség, mert valaki fiktív adatokkal árasztotta el a nemzeti konzultáció oldalát egy robotprogrammal

2020 december 17., csütörtök 17:41

A legutóbbi nemzeti konzultáció weboldalát üzemeltető NISZ Zrt. tömeges kitöltést észlelt néhány azonos IP-címről. Egy férfi több videót is közzétett arról, ahogy egy automatikus kitöltést lehetővé tevő program segítségével fiktív adatokkal válaszolja meg a kérdéseket, írja a police.hu.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya feljelentések alapján folytat nyomozást információs rendszer vagy adat megsértése bűntettének gyanúja miatt.

A kibernyomozók az eljárás során azonosították a videók feltöltőjének személyét, házkutatást tartottak nála, és lefoglalták a férfi informatikai eszközeit.

A Telex azt írja, szeptemberben Hadházy Ákos független képviselő osztotta meg egy Nerbot nevű felhasználó Youtube-profilját, több órányi képernyőfelvétellel arról, hogy egy program több ezer hamis adattal árasztja el a rendszert. Nerbot akkor azt mondta a lapnak, hogy ha a fejlesztők jó munkát végeztek volna, az általa készített bővítmény nem lett volna működőképes. Szerinte szó sincs hekkelésről, a konzultáció oldaláról egyszerűen hiányzott a szokásos, botszűrő védelem, a reCaptcha.