Végleg bezárták a hírhedt pakisztáni állatkertet

ÁLLAT
2020 december 17., 13:13

Az utolsó állatok is elhagyták csütörtökön az iszlámábádi főváros roszhírű állatkertjét, az iszlámábádi Marghazar Zoo-t ezzel végleg be is zárták.

Két betegeskedő himalájai barnamedvét, a hím Babloo-t és a nőstény Suzie-t – egykori táncoló medvéket – csütörtökön tették repülőgépre, hogy a továbbiakban egy jordániai menhelyen, tíz másik medvével együtt éljenek egy tágas erdőben.

A mintegy 1000 állatot tartó állatkert hírhedt volt az állatok rossz életkörülményeiről. A nemzetközi közvéleményt is felháborította „a világ legmagányosabb elefántja”, az elszigeteltség miatt kényszerbeteggé vált Kaavan sanyarú sorsa – őt három hete szállították át egy kambodzsai menhelyre.

A reménytelen helyzetben lévő állatok megmentéséért és az állatkert bezárásáért az ausztriai Négy Mancs állatvédő szervezet indított nemzetközi kampányt, a bíróság pedig májusban rendelte el az állatok kitelepítését az iszlámábádi állatkertből. Akkor két oroszlán és egy strucc elpusztult elszállítás közben.

A pakisztáni kormány hétfőn jogi úton akarta leállíttatni az állatkert kiürítését, de a bíróság elutasította az indítványt, mondván, hogy a létesítmény egy valóságos koncentrációs tábor az állatok számára.

A pakisztáni állatkertek híresek silány felszereltségükről és az ott tartott állatok elhanyagoltságáról. Pesavar vadonatúj állatkertjében 2018-ban 30 állat pusztult el, köztük három ritka hópárducbébi.

A most bezárt, 1978-ban alapított iszlámábádi állatkert helyén a tervek szerint menhely létesül majd veszélyeztetett, vadon élő állatok számára.

(MTI)