A járvány közepén lemondott a szlovén egészségügyi miniszter

Pénteken lemondott Tomaz Gantar szlovén egészségügyi miniszter, átmenetileg Janez Jansa miniszterelnök irányítja majd az egészségügyi tárcát - írja az Associated Press

Gantar azután mondott le posztjáról, hogy pártja, a Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) kilépett a kormánykoalícióból, ezzel tiltakozva az ellen, Jansa, Orbán Viktor elvbarátja és szövetségese egyre inkább populista irányba viszi az országot.

A párt elnöke, Karl Erjavec egyenesen úgy fogalmazott, hogy Jansa "Orbanizálja" Szlovéniát, ők viszont ebből nem kérnek. A DeSUS képviselői szerint Jansa magyar mintára igyekszik nyomást gyakorolni a sajtóra és a szlovén politikai rendszer "minden fontos alrendszerére", ezzel egy autokratikus rendszert igyekszik kiépíteni. 

Janez Jansa március óta vezeti az országot, a koalíciós kormánynak még a nyugdíjas párt kilépése után is pár fős többségben van a parlamentben, így a DeSUS kilépése még nem lehetetlenítette el Orbán Viktor szlovén szövetségesének kormányzását. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó