Három minisztériumot kapott az új román kormányban az RMDSZ

2020 december 18., péntek 18:52

Pénteken sikerült megállapodni az új román kormány összetételéről, amelyben egy miniszterelnök-helyettes és három minisztert is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség - írja a Transindex.ro.

A Florin Cîţu vezette kormányban az RMDSZ kapta a fejlesztési és közigazgatási, a környezetvédelmi illetve az ifjúsági és sport tárcát. A Transindex azt írja, hogy a magyar párt Cseke Attilát jelölnék a fejlesztési minisztérium, Tánczos Barnát pedig a környezetvédelmi minisztérium élére. Kelemen Hunor pártelnök azt nyilatkozta: "Péntek estére megegyeztünk a jobbközép kormány összetételében. Az ország érdeke, hogy stabil kormánya és parlamentje legyen, mi is ebben vagyunk érdekeltek. Nyolc kiszámíthatatlan év után ideje építkezni!"

A kormánykoalíció a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS-ből és az RMDSZ-ből áll majd. A PNL adja a miniszterelnököt, a pártnak emellett 9, az USR-PLUS-nak 6 minisztere lesz a kormányban. A szenátus elnöke a PNL, a képviselőház elnöke az USR-PLUS pártból kerül majd ki.