Koronavírus-számok Magyarországon 03.03.
Elhunytak + 136 Σ 15 324
Kórházban + 296 Σ 6 367
Fertőzöttek + 4 211 Σ 439 900
Tesztek + 25 723 Σ 3 719 113
Oltottak + 36 360 Σ 758 037

Minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket vezettek be Svédországban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Svédország minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket léptettek életbe pénteken a koronavírus-járvány megfékezésére - írja az MTI. Az intézkedések viszont még így is nagyon lazának tűnnek minden más európai országban bevezetett intézkedésnél. Korlátozzák, hogy hányan lehetnek egyszerre az edzőtermekben, uszodákban, boltokban, bezárnak a nem létfontosságú közintézmények, az éttermekben legfeljebb négy fős csoportok lehetnek együtt a maszkviselés pedig még mindig csak ajánlott. 

"Azt tesszük, amit a világjárvány során eddig is tettünk, a megfelelő intézkedéseket hozzuk a megfelelő időben. És ez most ilyen (intézkedés)" - mondta a korlátozások bevezetésekor Stefan Löfven kormányfő.

Svédország korábban viszonylag lazább korlátozásokat vezetett be a járvány elleni küzdelemben, amit sokan vitattak is. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt kötelező maszkviselet és karantén helyett, így például nyitva tarthattak az iskolák, üzletek és éttermek.

A második hullám viszont elég súlyos volt az országban, így elkerülhetetlennek tűnt a szigorítás. Stefan Löfven miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy január 24-ig bezárják a többi között az edzőtermeket, könyvtárakat és uszodákat. Hozzátette, a kormány mostantól ajánlja a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön csúcsidőben.

A 10,3 millió lakosú Svédországban a járvány kitörése óta mintegy 367 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül csaknem nyolcezren haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.